Високи представник Велантин Инцко упутио је данас грађанима Босне и Херцеговине писмо у коме истиче да су општи избори 3. октобра кључ за бољу будућност БиХ.Инцко је оценио је да је политички фокус током протекле четири године био на поделама, уместо на отварању радних места, смањењу сиромаштва и борби против корупције.

„Ово није довољно добро. Нико не жели да се понове такве четири године. Ваше време је дошло. Ако сваки гласач гласа, ваша будућност и будућност ваше деце може бити другачија и немерљиво боља него претходних година“, навео је Инцко.

Он сматра да грађнаи БиХ морају натерати политичаре да зузму другачији приступ.

„Неки тврде да није могуће остварити прави напредак у БиХ. Дакле, више од пола милијарде грађана ЕУ осећају напредак на свакодневној основи, напредак који произилази из политике усмерене на јачање локалних економија, стварање радних места и успешну борбу против корупције. Ако Румуни, Словенци, Бугари, Словаци и Литванци – да споменемо само неке – могу остварити те предности, и ви, грађани БиХ, можете их остварити“, казао је Инцко.

Стварни напредак је могућ у БиХ, према мишљењу Инцка, ако гласачи то учине могућим.

„А, то не значи само изаћи на гласање 3. октобра. То значи да морате тражити од политичара да објасне своја размишљања пре 3. октобра. То значи да их морате питати о њиховој европској оријентацији“, поручио је Инцко.

Он је казао да они који су у утрци за власт морају образложити шта су учинили и зашто и објаснити шта предлажу да се уради и на који начин то планирају да учине другачије у будућности.

„У земљи у којој је више од пола милиона људи незапослено, политичари морају објаснити шта су урадили на стварању радних места и шта ће урадити у наредне четири године како би вратили људе на посао“, навео је Инцко у писму грађнаима БиХ.

Он је указао да је једнако важно коме ће грађани поверети потрошњу јавних прихода у њихове име.

„Они који се такмиче у изборној кампањи траже од гласача да им дају контролу над овим средствима. То је легитимно. Са демократским мандатом политичари који буду изабрани у октобру ће имати право да троше милијарде КМ прикупљених од пореских обвезника у БиХ и од међународне заједнице“, истакао је Инцко.

„Ако желите да ова средства буду утрошена на ствари које су вама битне, треба унапред питати кандидате који се боре за власт на који начин конкретно планирају да употребе овај новац“, сугерисао је Инцко.

Констатујући да 3. октобра грађани БиХ треба да донесу одлуку о својој будућности, Инцко апелује да на избора изађу сви – и млади и стари и да гласају напредак.

Ostavi poruku