Naslovna Vijesti Čaves preti SAD, otkazao posetu Kubi

Čaves preti SAD, otkazao posetu Kubi

0

Predsednik Venecuele Ugo Čaves zapretio je sinoć da će obustaviti isporuke nafte SAD u slučaju vojnog napada Kolumbije na njegovu zemlju i zbog sadašnje krize otkazao ranije dogovorenu posetu Kubi.„Ukoliko dodje do oružane agresije protiv Venecuele sa kolumbijske teritorije ili bilo kog drugog mesta, koju bi podržala imperija Jenkija, obustavićemo isporuke nafte SAD, pa makar morali ovde da jedmo kamenje“, poručio je Čaves.

Na mitingu njegove Socijalističke partije Čaves je rekao da njegova zemlja u tom slučaju neće „poslati ni kap u američke rafinerije“, prenele su agencije.

Čaves je upozorio Kolumbiju da ne provocira sukob, napominjući da bi bilo kakav napad na njegovu zemlju izazvao reakciju. On je istakao da želi mir, ali i da, ako bude napadnuta, Venecuela  „neće sedeti skrštenih ruku“.

Predsednik Venecuele je u četvrtak objavio da prekida diplomatske odnose sa susednom Kolumbijom i stavio vojsku u stanje pripravnosti, optužujući kolumbijsku vladu da lažira dokaze da se pripadnici grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) kriju u Venecueli.

Na sastanku Organizacije američkih država u Vašingtonu kolumbijski ambasador Luis Alfonso Hojos predstavio je fotografije, video zapise, svedočenja ljudi i mape koje, kako je naveo, ukazuju na postojanje logora kolumbijske gerile unutar Venecuele i pozvao zvaničnike te zemlje da omoguće ulazak nezavisnih posmatrača.

Čaves je napomenuo da predsednik Kolumbije Alvaro Uribe i SAD možda pokušavaju da izazovu rat, tvrdeći da Venecuela čini sve što može da spreči pripadnike FARK i manje grupe Nacionalna oslobodilačka vojska da predju granicu i udju na teritoriju njegove države.

U više navrata Čaves izrazio nadu da će se odnosi dve zemlje normalizovati posle dolaska novog predsednika Kolumbije Huana Manuela Santosa, 7. avgusta, pošto su za vreme Uribeove vlade oni bili obeleženi velikom nestabilnošću.

Santos se do sada nije oglašavao o novonastalom sporu sa Venecuelom, ali je ranije isticao da želi dijalog sa Karakasom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je nadu da će dve države rešiti svoje probleme na miran način, a ambasadori EU u Karakasu i Bogoti pozvali su na uzdržavanje od bilo kakve akcije koja bi mogla da poveća tenzije.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version