SHARE

Председник Венецуеле Уго Чавес запретио је синоћ да ће обуставити испоруке нафте САД у случају војног напада Колумбије на његову земљу и због садашње кризе отказао раније договорену посету Куби.“Уколико додје до оружане агресије против Венецуеле са колумбијске територије или било ког другог места, коју би подржала империја Јенкија, обуставићемо испоруке нафте САД, па макар морали овде да једмо камење”, поручио је Чавес.

На митингу његове Социјалистичке партије Чавес је рекао да његова земља у том случају неће “послати ни кап у америчке рафинерије”, пренеле су агенције.

Чавес је упозорио Колумбију да не провоцира сукоб, напомињући да би било какав напад на његову земљу изазвао реакцију. Он је истакао да жели мир, али и да, ако буде нападнута, Венецуела  “неће седети скрштених руку”.

Председник Венецуеле је у четвртак објавио да прекида дипломатске односе са суседном Колумбијом и ставио војску у стање приправности, оптужујући колумбијску владу да лажира доказе да се припадници групе Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРК) крију у Венецуели.

На састанку Организације америчких држава у Вашингтону колумбијски амбасадор Луис Алфонсо Хојос представио је фотографије, видео записе, сведочења људи и мапе које, како је навео, указују на постојање логора колумбијске гериле унутар Венецуеле и позвао званичнике те земље да омогуће улазак независних посматрача.

Чавес је напоменуо да председник Колумбије Алваро Урибе и САД можда покушавају да изазову рат, тврдећи да Венецуела чини све што може да спречи припаднике ФАРК и мање групе Национална ослободилачка војска да предју границу и удју на територију његове државе.

У више наврата Чавес изразио наду да ће се односи две земље нормализовати после доласка новог председника Колумбије Хуана Мануела Сантоса, 7. августа, пошто су за време Урибеове владе они били обележени великом нестабилношћу.

Сантос се до сада није оглашавао о новонасталом спору са Венецуелом, али је раније истицао да жели дијалог са Каракасом.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изразио је наду да ће две државе решити своје проблеме на миран начин, а амбасадори ЕУ у Каракасу и Боготи позвали су на уздржавање од било какве акције која би могла да повећа тензије.

SHARE

Оставите одговор