Предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић заказала је за сутра, на захтјев Владе, хитну сједницу парламента поводом савјетодавног мишљења Међународног суда правде (МСП) о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Сједница је заказана након што је Влада Србије упутила парламенту захтјев за хитно засједање и Приједлог одлуке којом ће се Скупштина изјаснити о мишљењу МСП-а о легалности једнострано проглашене независности привремених институција Косова и Метохије.

Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије саопштила је да би Скупштина требало да се изјасни и о наставку активности Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета земље.

Влада Србије одлучила је на ванредној сједници у петак да предложи парламету усвајање „одговарајућег акта“ којим би било остварено јединство по питању територијалног интегритета Србије.

На тој сједници Владе, у чијем раду је учествовао и предсједник Србије Борис Тадић, анализирана је ситуација послије изношења мишљења МСП о Косову.

Влада је најавила да ће наставити дипломатску борбу за очување Косова пред Генералном скупштином УН, наводећи да Међународни суд правде није одговорио на суштинско питање везано за једнострано проглашену независност Косова.

Међународни суд правде донио је савјетодавно мишљење да косовски Албанци, декларацијом о једностраном проглашењу независности, нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савјета безбедности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом.

За резолуцију је гласало десет судија, углавном из земаља које признају Косово као независну државу, док су четворица гласала против.

Суд није хтио да се бави политичким посљедицама декларације, већ их је препустио институцији која је тражила мишљење – Генералној скупштини УН.

Ostavi poruku