Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je za sutra, na zahtjev Vlade, hitnu sjednicu parlamenta povodom savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Sjednica je zakazana nakon što je Vlada Srbije uputila parlamentu zahtjev za hitno zasjedanje i Prijedlog odluke kojom će se Skupština izjasniti o mišljenju MSP-a o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije.

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je da bi Skupština trebalo da se izjasni i o nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Vlada Srbije odlučila je na vanrednoj sjednici u petak da predloži parlametu usvajanje „odgovarajućeg akta“ kojim bi bilo ostvareno jedinstvo po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Na toj sjednici Vlade, u čijem radu je učestvovao i predsjednik Srbije Boris Tadić, analizirana je situacija poslije iznošenja mišljenja MSP o Kosovu.

Vlada je najavila da će nastaviti diplomatsku borbu za očuvanje Kosova pred Generalnom skupštinom UN, navodeći da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje vezano za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Međunarodni sud pravde donio je savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci, deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti, nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Savjeta bezbednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Za rezoluciju je glasalo deset sudija, uglavnom iz zemalja koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, dok su četvorica glasala protiv.

Sud nije htio da se bavi političkim posljedicama deklaracije, već ih je prepustio instituciji koja je tražila mišljenje – Generalnoj skupštini UN.

Ostavi poruku