Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da se sastao i pjevao patriotske sovjetske pjesme sa ruskim špijunima koji su deportovani iz SAD u sklopu najveće razmjene špijuna od okončanja hladnog rata.Putin, koji je i sam bio agent sovjetske tajne službe KGB u bivšoj istočnoj Njemačkoj, rekao je da je u grupi razmjenjenih špijuna bila i Ana Čepmen i da oni imaju „interesantnu i svjetlu budućnost“.

„Sastao sam se s njima. Razgovarali smo o životu. Pjevali smo. Nisu bile u pitanju karaoke već živa muzika. Pjevali smo `Odakle počinje domovina`, sovjetsku patriotsku pjesmu koja se proslavila u filmu `Mač i štit`. Ne šalim se, ozbiljan sam. Pjevali smo i druge pjesme sličnopg sadržaj“, rekao je Putin, ruskim novinarima tokom posjete Ukrajini.

Grupa od deset špijuna, od kojih su većina godinama radili u tajnosti u SAD kao „spavači“, vraćeni su u Rusiju tokom ovog mjeseca u razmjeni zarobljenika u sklopu koje je Rusija u SAD poslala četiri špijuna na Zapad.

Deset ruskih agenata uhapšeno je u operaciji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Ruski premijer rekao je da su agenti otkriveni zbog „izdaje“ i da zna imena odgovornih, ali da oni uvijek završavaju loše, „kao pijanice i zavisnici, na ulici“.

On je dodao da je „nedavno jedan izdajnik okončao svoje postojanje u inostranstvu te da nije jasno koja mu je i bila svrha“. Putin nije dao druge detalje o toj osobi.

Analitičari su spekulisali da je moguće da je nekadašnji vrhunski ruski špijun Sergej Tretjakov, koji je prebjegao u SAD 2000. godine, možda dojavio američkim vlastima o špijunskom lancu. On je u junu preminuo od srčanog udara u 53. godini.

Njegova smrt objavljena je 9. jula kada je obavljena i razmjena špijuna.

Putin je bio agent KGB u tadašnjem istočnonjemačkom gradu Drezdenu u periodu između 1985. i 1990. godine i, prema njegovim riječima, on na to iskustvo „gleda sa nostalgijom“.

Njegovi kritičari optužuju ga da ne uspjeva da Rusiju skloni od sovjetske prošlosti. Tokom 2005. godine on je propast ŠSR-a opisao kao „najveću geoplotičku katastrofu“ 20. vijeka.

Ostavi poruku