SHARE

Руски премијер Владимир Путин изјавио је данас да се састао и пјевао патриотске совјетске пјесме са руским шпијунима који су депортовани из САД у склопу највеће размјене шпијуна од окончања хладног рата.Путин, који је и сам био агент совјетске тајне службе КГБ у бившој источној Њемачкој, рекао је да је у групи размјењених шпијуна била и Ана Чепмен и да они имају “интересантну и свјетлу будућност”.

“Састао сам се с њима. Разговарали смо о животу. Пјевали смо. Нису биле у питању караоке већ жива музика. Пјевали смо `Одакле почиње домовина`, совјетску патриотску пјесму која се прославила у филму `Мач и штит`. Не шалим се, озбиљан сам. Пјевали смо и друге пјесме сличнопг садржај”, рекао је Путин, руским новинарима током посјете Украјини.

Група од десет шпијуна, од којих су већина годинама радили у тајности у САД као “спавачи”, враћени су у Русију током овог мјесеца у размјени заробљеника у склопу које је Русија у САД послала четири шпијуна на Запад.

Десет руских агената ухапшено је у операцији америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Руски премијер рекао је да су агенти откривени због “издаје” и да зна имена одговорних, али да они увијек завршавају лоше, “као пијанице и зависници, на улици”.

Он је додао да је “недавно један издајник окончао своје постојање у иностранству те да није јасно која му је и била сврха”. Путин није дао друге детаље о тој особи.

Аналитичари су спекулисали да је могуће да је некадашњи врхунски руски шпијун Сергеј Третјаков, који је пребјегао у САД 2000. године, можда дојавио америчким властима о шпијунском ланцу. Он је у јуну преминуо од срчаног удара у 53. години.

Његова смрт објављена је 9. јула када је обављена и размјена шпијуна.

Путин је био агент КГБ у тадашњем источноњемачком граду Дрездену у периоду између 1985. и 1990. године и, према његовим ријечима, он на то искуство “гледа са носталгијом”.

Његови критичари оптужују га да не успјева да Русију склони од совјетске прошлости. Током 2005. године он је пропаст ШСР-а описао као “највећу геоплотичку катастрофу” 20. вијека.

SHARE

Оставите одговор