Израелски предсједник Шимон Перес и хрватски предсједник Иво Јосиповић обишли су данас спомен подручје Јасеновац, гдје су се поклонили жртвама некадашњег усташког логора смрти.

„Овај логор је другачији од других, јер жртве нису били само Јевреји“, рекао је Перес и додао да се Јасеновац разликује од осталих логора по начину убијања – чекићима, ножевима и камењем, што свједочи о мржњи и бруталности.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да је Јасеновац мјесто суочавања са прошлошћу.

„Прошлост је била тешка, прошлост је била болна, али морамо извући поуке да би наше сутра било боље и да се страхоте које су се догодиле овдје и на многим другим мјестима више никада не понове“, рекао је Јосиповић.

Он је додао да је Јасеновац мјесто страшног злочина, мјесто на којем су злочиначке усташке власти убиле бројне Србе, Јевреје, Роме и Хрвате, само зато што су били друкчији.

Предсједници су се сагласили да је важно образовати будућа покољења како се овакве трагедије више никада не би поновиле.

„Није довољно не заборавити него треба и поучавати о трагедији која трује достојанство и оних убијених и оних који су преживјели“, рекао је Перес.

У кратком обраћању Перес се дотакао и иранског предсједника Махмуда Ахмединеџада који негира холокауст да би, како је рекао, „омогућио легитимитет наставка убијања“.

Перес је данас у Кадишу присуствовао молитви за мртве коју су предводили хрватски рабини Котел Да Дон и Луцијан Прелевић, након чега су два предсједника положила вијенце на споменик „Јасеновачки цвијет“, те разгледала Меморијални музеј.

Перес данас ће се састати и са хрватским премијером Јадранком Косор, чиме ће завршити вишедневну званичну посјету Хрватској.

Концентрациони логор Јасеновац отворен је недуго након успостављања Независне државе Хрватске, средином 1941. године, а престао је да постоји тек завршетком Другог свјетског рата 1945. године.

У Јасеновцу, који је био најсуровији и најбруталнији систем логора смрти хрватских усташа, људи су убијани од 21. августа 1941. до 22. априла 1945. године.

Јасеновчаки логор сматра се највећим концетрационим логором за истријебљење људи на територији некадашње НДХ, а чинио га је комплекс од неколико подлогора дуж ријеке Саве, на плавној равници Лоњског поља.

У Јасеновцу се налази од 210 до 241 квадратних километра масовних гробница, а Доња Градина је била највеће стратиште и једино подручје јасеновачког система логора смрти које је до сада истражено.

Процјене засноване на извјештају државне Комисије ФНРЈ за утврђивање злочина окупатора и њихових савезника као и Центра „Симон Визентал“ говоре да је у логорима Јасеновца убијено 500 000 Срба, 80 000 Рома, 33 000 Јевреја,
више од 20 000 дјеце и 120 000 антифашиста, припадника других народа и народности.

Ostavi poruku