Naslovna Vijesti Otvorena pandorina kutija secesionizma u svijetu

Otvorena pandorina kutija secesionizma u svijetu

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da je mišljenje Međunarodnog suda pravde /MSP/ u Hagu o nezavisnosti Kosova i Metohije otvorilo Pandorinu kutiju u pogledu pokretanja talasa secesionizma u svijetu, ali se nada da će ona biti zatvorena odgovarajućim zaključkom debate u Generalnoj skupštini UN.

„Ukoliko bi se, nekim slučajem, ispostavilo da je od danas pravo na jednostrano proglašenu secesiju prihvatljivo u međunarodnim odnosima, odnosno da za to postoji većinska podrška u UN, to bi sasvim sigurno destabilizovalo mnoge države u svetu. Nadam se da se to neće dogoditi i očekujemo da će Generalna skupština potvrditi ispravnost naše politike striktnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN“, smatra Jeremić.

On je rekao da je mišljenje MSP značajno otežalo napore zvaničnog Beograda da se izbori za pravedno i kompromisno rješenje za budući status južne srbijanske pokrajine i ponovio da je MSP odlučio da se izjasni isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije, umjesto da odgovori na suštinsko pitanje – da li su kosovski Albanci mogli da se po međunarodnom pravu jednostrano otcjepe od Srbije.

„Time je, praktično, prepustio ovaj vruć krompir Generalnoj skupštini UN u kojoj ćemo našu poziciju braniti principijelnom tvrdnjom da je pravo na secesiju neprihvatljiv način rešavanja problema suvereniteta i teritorijalnosti“, rekao je Jeremić za „Večernje novosti“.

On je najavio da će predsjednik Srbije Boris Tadić, preko ličnih izaslanika, uputiti poruku šefovima 55 država i vlada u kojima će im ukazati da bi eventualna promjena njihovog stava o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije doprinijela uspostavljanju opasnog presedana koji bi ohrabrio mnoge secesionističke pokrete u svijetu.

Prema njegovim riječima, Tadić će apelovati na njih da pažljivo prouče mišljenje Suda u kojem se nigdje ne navodi da pokušaj otcjepljenja kosovskih Albanaca ima utemeljenje u međunarodnom pravu.

„Takođe, upoznaće ih i sa činjenicom da će se ovo osetljivo pitanje raspravljati na Generalnoj skupštini UN ove jeseni i zatražiti podršku za rezoluciju Srbije koja bi otvorila put ka pronalaženju kompromisnog rešenja putem pregovora“, kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

On je rekao da ima informacije da je aktivno lobiranje za nova priznanja Kosova počelo već dan poslije iznošenja mišljenja Suda, a iduće nedjelje ono će biti u punom jeku.

Prema njegovom mišljenju, Srbiju očekuju izuzetno teški dani i velika iskušenja, ali pod takvim okolnostima najvažnije je sačuvati pribranost i jedinstvo.

„Spremni smo da se u najboljoj nameri angažujemo sa svim međunarodnim faktorima kako bismo obezbedili da naša rezolucija dobije najširu moguću podršku. Ali, mi imamo jasno određene crvene linije preko kojih ne smemo preći. Ne možemo dati čak ni posrednu saglasnost pokušaju kosmetskih Albanaca da se jednostrano otcepe od Srbije.
To u tekstu rezolucije mora biti kristalno jasno“, tvrdi Jeremić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version