SHARE

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић сматра да је мишљење Међународног суда правде /МСП/ у Хагу о независности Косова и Метохије отворило Пандорину кутију у погледу покретања таласа сецесионизма у свијету, али се нада да ће она бити затворена одговарајућим закључком дебате у Генералној скупштини УН.

“Уколико би се, неким случајем, испоставило да је од данас право на једнострано проглашену сецесију прихватљиво у међународним односима, односно да за то постоји већинска подршка у УН, то би сасвим сигурно дестабилизовало многе државе у свету. Надам се да се то неће догодити и очекујемо да ће Генерална скупштина потврдити исправност наше политике стриктног поштовања суверенитета и територијалног интегритета држава чланица УН”, сматра Јеремић.

Он је рекао да је мишљење МСП значајно отежало напоре званичног Београда да се избори за праведно и компромисно рјешење за будући статус јужне србијанске покрајине и поновио да је МСП одлучио да се изјасни искључиво о техничком садржају декларације, умјесто да одговори на суштинско питање – да ли су косовски Албанци могли да се по међународном праву једнострано отцјепе од Србије.

“Тиме је, практично, препустио овај врућ кромпир Генералној скупштини УН у којој ћемо нашу позицију бранити принципијелном тврдњом да је право на сецесију неприхватљив начин решавања проблема суверенитета и територијалности”, рекао је Јеремић за “Вечерње новости”.

Он је најавио да ће предсједник Србије Борис Тадић, преко личних изасланика, упутити поруку шефовима 55 држава и влада у којима ће им указати да би евентуална промјена њиховог става о поштивању суверенитета и територијалног интегритета Србије допринијела успостављању опасног преседана који би охрабрио многе сецесионистичке покрете у свијету.

Према његовим ријечима, Тадић ће апеловати на њих да пажљиво проуче мишљење Суда у којем се нигдје не наводи да покушај отцјепљења косовских Албанаца има утемељење у међународном праву.

“Такође, упознаће их и са чињеницом да ће се ово осетљиво питање расправљати на Генералној скупштини УН ове јесени и затражити подршку за резолуцију Србије која би отворила пут ка проналажењу компромисног решења путем преговора”, каже министар спољних послова Србије.

Он је рекао да има информације да је активно лобирање за нова признања Косова почело већ дан послије изношења мишљења Суда, а идуће недјеље оно ће бити у пуном јеку.

Према његовом мишљењу, Србију очекују изузетно тешки дани и велика искушења, али под таквим околностима најважније је сачувати прибраност и јединство.

“Спремни смо да се у најбољој намери ангажујемо са свим међународним факторима како бисмо обезбедили да наша резолуција добије најширу могућу подршку. Али, ми имамо јасно одређене црвене линије преко којих не смемо прећи. Не можемо дати чак ни посредну сагласност покушају косметских Албанаца да се једнострано отцепе од Србије.
То у тексту резолуције мора бити кристално јасно”, тврди Јеремић.

SHARE

Оставите одговор