Masovna grobnica „Kamen“ kod Glamoča, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 108 boraca Vojske Republike Srpske (RS) i civilnih žrtava, jedna je od najvećih grobnica Srba i pokazatelj da su Srbi masovno ubijani u proteklom ratu u BiH, izjavio je Srni rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Staša Košarac.

„Bez obzira na to što deceniju i po Srbi slove za one koji su u sukobima na području bivše Jugoslavije bili ‘loši momci’, današnje obilježavanje mjesta gdje je pronađena jedna od većih masovnih grobnica srpskih civila i vojnika, potvrda je da su Srbi masovno ubijani u proteklom ratu“, konstatovao je Košarac.

Povodom otkrivanja spomen-ploče na mjestu masovne grobnice „Kamen“ kod Glamoča, Košarac je poručio da će institucije Srpske istrajati u nastojanju da se sva stratišta srpskog naroda u BiH obilježe kako zbog generacija koje dolaze, tako i zbog onih koji minimiziraju zločine počinjene nad Srbima u krvavom građanskom ratu devedesetih godina na ovom području.

On je naglasio da RS neće odustati od namjere da u narednom periodu budu obilježena i mjesta masovnog srpskog stradanja u Sarajevu, Podrinju, dolini Neretve, kao i u zapadnokrajiškim opštinama, iz kojih je sa svojih vjekovnih ognjišta u ljeto i jesen 1995. godine protjerano 120 000 Srba.

Košarac je podsjetio da su na ovom području u to vrijeme poginula i nestala 892 srpska civila i vojnika što, očigledno, nije bio dovoljan dokaz nadležnim pravosudnim organima BiH da procesuiraju odgovorne za zločine, koje su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH i njen Peti korpus pod komandom Atifa Dudakovića, ali i „bojovnici“ regularne Hrvatske vojske.

„Orkestriranom omalovažavanju i minimiziranju srpskih žrtava otvoreno su se pridružili i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, koji koriste svaku priliku da, rame uz rame sa bošnjačkim zvaničnicima, Srbima poruče da ne mogu očekivati ni približno jednak tretman. O pomoći u traženju nestalih ili insistiranju na kažnjavanju počinilaca ratnih zločina da se i ne govori“, istakao je Košarac, dodavši da „svjetski dušebrižnici“, poput onih koji su trenutno u BiH, Srbima ne trebaju.

On je podsjetio da je više puta naglašavano da su porodice stradalih Srba ogorčene ponašanjem Kancelarije visokog predstavnika i lično visokog predstavnika EU u BiH Valentina Incka, koji u nastojanjima Srba da saznaju istinu o svojim najmilijima ne mogu pružiti ništa više osim deklarativne podrške.

Košarac je napomenuo da se Incko oglušio i o pismo Koordinacionog tima od 23. juna u kojem je zatraženo da, poput njegovih prethodnika u slučaju „Srebrenica“ i „Palić“, omogući porodicama nestalih Srba iz Sarajeva da dobiju odgovor o njihovoj sudbini.

„Kome i do kada treba takav OHR i Valentin Incko“, upitao je Košarac.

Ostavi poruku