Масовна гробница „Камен“ код Гламоча, из које су ексхумирани посмртни остаци 108 бораца Војске Републике Српске (РС) и цивилних жртава, једна је од највећих гробница Срба и показатељ да су Срби масовно убијани у протеклом рату у БиХ, изјавио је Срни руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица РС Сташа Кошарац.

„Без обзира на то што деценију и по Срби слове за оне који су у сукобима на подручју бивше Југославије били ‘лоши момци’, данашње обиљежавање мјеста гдје је пронађена једна од већих масовних гробница српских цивила и војника, потврда је да су Срби масовно убијани у протеклом рату“, констатовао је Кошарац.

Поводом откривања спомен-плоче на мјесту масовне гробнице „Камен“ код Гламоча, Кошарац је поручио да ће институције Српске истрајати у настојању да се сва стратишта српског народа у БиХ обиљеже како због генерација које долазе, тако и због оних који минимизирају злочине почињене над Србима у крвавом грађанском рату деведесетих година на овом подручју.

Он је нагласио да РС неће одустати од намјере да у наредном периоду буду обиљежена и мјеста масовног српског страдања у Сарајеву, Подрињу, долини Неретве, као и у западнокрајишким општинама, из којих је са својих вјековних огњишта у љето и јесен 1995. године протјерано 120 000 Срба.

Кошарац је подсјетио да су на овом подручју у то вријеме погинула и нестала 892 српска цивила и војника што, очигледно, није био довољан доказ надлежним правосудним органима БиХ да процесуирају одговорне за злочине, које су починили припадници бошњачке Армије БиХ и њен Пети корпус под командом Атифа Дудаковића, али и „бојовници“ регуларне Хрватске војске.

„Оркестрираном омаловажавању и минимизирању српских жртава отворено су се придружили и представници међународних организација у БиХ, који користе сваку прилику да, раме уз раме са бошњачким званичницима, Србима поруче да не могу очекивати ни приближно једнак третман. О помоћи у тражењу несталих или инсистирању на кажњавању починилаца ратних злочина да се и не говори“, истакао је Кошарац, додавши да „свјетски душебрижници“, попут оних који су тренутно у БиХ, Србима не требају.

Он је подсјетио да је више пута наглашавано да су породице страдалих Срба огорчене понашањем Канцеларије високог представника и лично високог представника ЕУ у БиХ Валентина Инцка, који у настојањима Срба да сазнају истину о својим најмилијима не могу пружити ништа више осим декларативне подршке.

Кошарац је напоменуо да се Инцко оглушио и о писмо Координационог тима од 23. јуна у којем је затражено да, попут његових претходника у случају „Сребреница“ и „Палић“, омогући породицама несталих Срба из Сарајева да добију одговор о њиховој судбини.

„Коме и до када треба такав ОХР и Валентин Инцко“, упитао је Кошарац.

Ostavi poruku