SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић и министар иностраних послова Свен Aлкалај не праве државу, него је руше, а дио су сарајевске екипе која хоће да ради онако како се њој свиђа, а не како то пише у актима државе, изјавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

Радмановић истиче да рад министра Aлкалаја прави проблеме читавој БиХ, да он не поштује Устав ни заступљеност конститутивних народа, и да иступа мимо ставова Предсједништва БиХ, које је једино задужено за вођење спољне политике, да наређује амбасадорима да пишу говоре и организују разне манифестације које су у функцији само једног народа.

“Онај дио БиХ који је везан за Сарајево не реагује на то и тиме праве све теже односе у БиХ и примичу земљу распаду. Дакле, они, а не Бањалука БиХ воде у распад”, рекао је Радмановић за “Глас Српске”.

Радмановић је оцијенио да се на простору Балкана и даље преламају интереси великих сила, наводећи да САД неће потпуно напустити овај простор и да ће можда примат давати ЕУ, за коју мисли да нема јасну концепцију ширења.

Према његовим ријечима, у БиХ треба доћи до консензуса шта хоћемо и како ћемо се развијати, заједнички или одвојено, али, нажалост, тог консензуса нема.

Истичући да консензус у БиХ не постоји ни у вези са борбом против тероризма и да бошњачки политичари ову опасност минимизирају, Радмановић је рекао да огроман новац који пристиже из исламског свијета радикалним групама треба прекинути и да је потребна организована акција друштва у цјелини, у чему морају да помогну и међународни представници и читава ЕУ.

Радмановић је нагласио да су Бошњаци из политичких разлога закочили закон о попису становништва који је предложио Савјет министара и тако БХ долази у ситуацију да буде једна од двије-три земље у свијету од 200 земаља које неће имати попис.

Према његовим ријечима, свих ових 15 година рад ОХР-а је катастрофалан, а високи представници су се понашали као колонијални управници, а не као људи који треба да помогну развоју демократије у БиХ и усвајања стандарда високо развијених европских земаља.

SHARE

Оставите одговор