Поновљено суђење бившем команданту такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) Рамушу Харадинају не би требало да остане усамљен случај, јер би пред Хашким трибуналом требало поновити још неке процесе који се односе на рат и злочине у БиХ, попут процеса против Насера Орића, оцјена је борачких удружења, невладиног сектора и политичара из Републике Српске (РС).

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је за бањалучки лист „Фокус“ каже да је увјерен да „случај Харадинаја“ неће бити усамљен, јер су бројна суђења окончана на опште запрепаштење, чак и дијела правне јавности наводећи примјере процеса који су се водили против бившег команданта Армије РБиХ покојног Расима Делићу и Насера Орића, који је над српским становништвом око Сребренице починио страшне ратне злочине током три године рата.

„Када се суђења понове, и надам се резултирају осуђујућим тешким пресудама, људи који су учестововали у претходним процесима, првенствено судије и тужиоци, мораће се мало зацрвењети. Бићемо у прилици да са чврстим аргументима затражимо обнову поступака. То ће се морати десити, јер једнострани приступ овако сложеном питању додатно трује односе на простору бивше Југославије, што за будуће генерације може бити врло проблематично са становишта безбједности“, упозорио је Ћургуз.

Предсједник Невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефана Каргановића оцијенио је да суштина одлуке Жалбеног вијећа у односу на Харадинаја показује да објективна немогућност Тужилаштва да предочи кључне доказе доводи у питање интегритет судског процеса и праведност суђења у тим дијеловима.

„Та објективна околност, према мишљењу Жалбеног вијећа, односи се на атмосферу застрашивања свједока која је доминирала током суђења. Додатни елеменат, који Жалбено вијеће помиње јесте пропуст Претресног вијећа да у неким сегментима предузму иницијативу да би обезбиједило да кључни свједоци буду доведени и саслушани“, истиче Каргановић.

Уколико је током суђења Орићу, каже Каргановић, било појава застрашивања свједока од стране оптуженог или његових представника на терену, онда другостепена пресуда у „предмету Харадинај“ отвара могућност за понављање суђења по оним тачкама у вези са којим доказни материјал усљед тог застрашивања није могао да буде предочен.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Слободан Шараба рекао је да одлука Трибунала у „случају Харадинај“ наговјештава да је правда спора, али ипак достижна. Он је изразио наду да ће Харадинај бити осуђен за злодјела која је починио на Косову, као што, како је рекао, вјерује да ће се поновити поступци и неким командантима Армије БиХ, првенствено Орићу.

Суђење Харадинају, оптуженом за злочине на Косову 1998. године, биће дјелимично поновљено, пошто је апелационо веће Хашког трибунала 21. јула усвојило жалбу тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду. Суђење ће бити поновљено и саоптуженима Идризу Баљају и Љаху Брахимају.

Предсједавајући судија апелационог вијећа Патрик Робинсон рекао је да ће суђење бити поновољено по шест од 37 тачака оптужнице које се односе на злочине над притвореницима у заробљеничком логору ОВК у селу Јабланица код Дечана од марта до септембра 1998.

Ostavi poruku