Naslovna Vijesti Dodik stvorio državu relativne stabilnosti u regionu

Dodik stvorio državu relativne stabilnosti u regionu

0

U pogledu uspjeha nove američke misije na Balkanu, Republika Srpska (RS) je što se tiče vođstva u daleko boljoj situaciji od Srbije, jer je premijer Srpske Milorad Dodik stvorio državu koja predstavlja ostrvo relativne stabilnosti u regionu, ocijenio je američki advokat Džejms Džordž Džatras u knjizi „Spašavanje mira u Bosni“ /“Saving Peace in Bosnia“/ .

Džatras ističe da su zvaničnici iz administracije Bila Klintona, nakon što su ponovo došli na vlast pod Barakom Obamom, kao svoj prioritet postavili obnavljanje politike SAD na Balkanu, a konture njihovih nastojanja su jasne – gušenje RS (pod izgovorom unapređivanja „dejtonskog procesa“) i obezbjeđivanje veće međunarodne podrške za pseudodržavu Kosovo proglašenu od strane Vašingtona.

To se, kaže on, može shvatiti ne samo kao negativan odnos prema državi Srbiji, već i kao neprijateljstvo prema Srbima u cijelom regionu.

Džatras je ocijenio da je premijer Srpske Milorad Dodik postao „nacionalistički“ gromobran za svaku moguću uvredu, ličnu ili političku, koju ljudska zloba može da smisli.

Uživajući javnu podršku bez presedana, kaže Džatras, postdejtonski lider Srba u BiH Milorad Dodik je do sada radikalno odbacivao svaki pokušaj da se redukuje dejtonski status RS.

„Ako se uz to ima u vidu tempo ekonomskog razvoja, koji je veći ne samo u odnosu na muslimansko-hrvatsku federaciju, nego i susjedne Hrvatsku i Srbiju, Dodik s pravom može da tvrdi da njegova država predstavlja ostrvo relativne stabilnosti u regionu“, ističe američki advokat u knjizi, čije odlomke prenosi srbijanski nedjeljnik „Pečat“.

Uz američku opstrukciju prenosa nadležnosti sa svemoćnog visokog predstavnika UN na relativno slabog specijalnog predstavnika EU, istakao je Džatras, Dodikova pozicija daje Evropljanima još jedan razlog da se upitaju koliko je svrsishodno da narušavaju delikatni dejtonski balans „jednakog nezadovoljstva“ samo zato da bi zadovoljili apsiracije „bumerang generacije iz 90-ih“.

Džatras ističe da se donošenje Rezolucije 171 u Predstavničkom domu američkog Kongresa 12. maja 2009. godine može uzeti kao manifest inicijative o novoj misiji SAD na Balkanu.

„Nastala kao rezultat saradnje iza zatvorenih vrata među članovima komiteta, zvaničnicima vlade, tink-tank ‘ekspertima’ i promuslimanskim aktivistima, Rezolucija je odobrena u Odboru za spoljne poslove aklamacijom (bez formalnog glasanja), a u Predstavničkom domu usvojena bez formalnog prebrojavanja glasova“, navodi se u knjizi „Spašavanje mira u Bosni“.

Rezolucija, ističe američki advokat, koju su izabrani predstavnici naroda odobrili postaje dio američke strategije, u okviru koje se SAD obavezuju na dalji napredak na Balkanu.

Prema njegovom mišljenju, u svemu tome presudna je iluzija o pridobijanju islamskog svijeta gromoglasnom podrškom muslimanima u BiH i na Kosovu kao i u periodu koji je prethodio podršci Bušovoj administraciji za unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti kosovskih Albanaca.

„Ovo povlađivanje nije proizvelo nikakav rezultat. U svesti muslimana nije ostalo zabilježeno da ‘SAD pomaže muslimanima’, nego da je ‘SAD predugo bezbrižno ostao po strani, a da su muslimani bili žrtvovani’. Ovo osjećanje bolnog kajanja originalno su proizveli sami zastupnici muslimanskih interesa na Balkanu koji sada bezuspješno nastoje da ga kapitalizuju. Teško da bi se mogao naći bolji primjer za krajnje nerazumijevanje koje vašingtonski dvopartijski establišment ispoljava kada se radi o motivima, pogledu na svijet i metodologiji globalnog džihadskog pokreta“, ističe Džatras.

Suočeni smo sa time, ističe Džatras, da administracija američkog predsjednika Baraka Obame i njeni saputnici u obje stranke „imaju višak `eksperata` i `aktivista` koji jedva čekaju da sruše sporazum na Balkanu, ali i sa nedostatkom načina da to učine.

„U danima oseke američke ‘hipersile’ relativna slabost može biti najbolje sredstvo za ubrizgavanje razuma u našu megalomansku i pogrešnu spoljnu politiku. Nema sumnje da Americi predstoje opasni dani dok čekaju da i oni najograničeniji u Vašingtonu shvate realno stanje stvari, a do toga svakako mora doći. A dok se to ne desi, još mnogo štete može da se nanese, i to ne samo na Balkanu. Ali, u svakom slučaju, krivulja moći ne ide u prilog uspeha ponovnog angažmana, koji ima rok dvije godine, najviše, a možda i mnogo manje. Nadajmo se da će to biti kraj destruktivne balkanske avanture američke politike koja je osuđena na propast“, naglasio je Džatras.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version