Separatisti i secesionisti od Tajvana, preko Somalilenda do Gruzije, pozdravili su mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu kojim je postavljen presedan, piše britanski dnevnik „Gardijan“.

List ističe da je, što se Srbije tiče, uprkos retorici Beograda, odluka iz Haga bila „napola“ očekivana.

„Gardijan“ navodi da bi za Beograd sada bilo najbolje da poraz iz Haga preokrene u svoju korist tako što će prihvatiti tehničke pregovore o Kosovu, koje predlaže EU, u zamijenu za obnovu napora da se ubrzaju pregovori o članstvu u evropski blok.

Britanski dnevnik ističe da se Srbija sada mora suočiti sa talasom priznavanja Kosova i gubitkom teritorije koju smatra kolijevkom nacije. Istovremeno, pred njom se otvaraju kapije EU.

„Gorka je to pilula, a odluka iz Haga mogla bi da pokrene unutrašnja previranja. Ali kada se prašina slegne, zdrav razum i interesi mogli bi da diktiraju prihvatanje ishoda,“ smatra „Gardijan“.

I drugi britanski dnevnik „Fajnenšel tajms“ ocjenjuje da je odluka MSP podsticaj za druge regione koji teže nezavisnosti.

Prema riječima holandskog stručnjaka za međunarodne odnose Edvina Bakera, mišljenje suda je od velikog značaja, jer je njime „blagoslovena“ secesija kakva nije viđena u posljednje četiri decenije.

On je naglasio da se prvi put od podjele Pakistana sredinom 70-ih godina prošlog vijeka dešava se nastanak nezavisne države uprkos glasnom protivljenju zemlje od koje se otcjepljuje te da se na taj način pojačavaju ambicije separatista u cijelom svijetu.

MSP je zaključio da deklaracija o proglašenju nezavisnosti nije prekršila ni Ustavne okvire civilne uprave i ocijenio da šef UNMIK-a nije reagovao na donošenje deklaracije što bi sigurno učinio da je smatrao da ona krši Ustavne okvire.

Ostavi poruku