Сепаратисти и сецесионисти од Тајвана, преко Сомалиленда до Грузије, поздравили су мишљење Међународног суда правде о Косову којим је постављен преседан, пише британски дневник „Гардијан“.

Лист истиче да је, што се Србије тиче, упркос реторици Београда, одлука из Хага била „напола“ очекивана.

„Гардијан“ наводи да би за Београд сада било најбоље да пораз из Хага преокрене у своју корист тако што ће прихватити техничке преговоре о Косову, које предлаже ЕУ, у замијену за обнову напора да се убрзају преговори о чланству у европски блок.

Британски дневник истиче да се Србија сада мора суочити са таласом признавања Косова и губитком територије коју сматра колијевком нације. Истовремено, пред њом се отварају капије ЕУ.

„Горка је то пилула, а одлука из Хага могла би да покрене унутрашња превирања. Али када се прашина слегне, здрав разум и интереси могли би да диктирају прихватање исхода,“ сматра „Гардијан“.

И други британски дневник „Фајненшел тајмс“ оцјењује да је одлука МСП подстицај за друге регионе који теже независности.

Према ријечима холандског стручњака за међународне односе Едвина Бакера, мишљење суда је од великог значаја, јер је њиме „благословена“ сецесија каква није виђена у посљедње четири деценије.

Он је нагласио да се први пут од подјеле Пакистана средином 70-их година прошлог вијека дешава се настанак независне државе упркос гласном противљењу земље од које се отцјепљује те да се на тај начин појачавају амбиције сепаратиста у цијелом свијету.

МСП је закључио да декларација о проглашењу независности није прекршила ни Уставне оквире цивилне управе и оцијенио да шеф УНМИК-а није реаговао на доношење декларације што би сигурно учинио да је сматрао да она крши Уставне оквире.

Ostavi poruku