Насловна Вијести Путоказ за будућност РС

Путоказ за будућност РС

4

Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изразио је жаљење због мишљења Међународног суда правде /МСП/ о независности Косова и истакао да Српској, која поштује изворни Дејтон, то мишљење у најмању руку може да послужи као добар путоказ за даљу борбу у погледу њеног статуса и будућности.

„Ми у РС већ одавно нисмо срећни чињеницом да се налазимо у БиХ, али ћемо се борити за изворна дејтонска рјешења. Међутим, нећемо искључивати ни додатну политичку борбу за статус који није противан међународном праву, како се то дефинише у овом мишљењу“, рекао је Додик Срни.

Додик је истакао да ће став овог суда унијети нове основе за односе у сличним ситуацијама широм свијета и сигурно продуковати много проблема на самом Балкану.

„Ми од БиХ имамо огромну економску штету и од ње готово да немамо ништа корисно. РС је заморче односа у БиХ, али Српска наравно има још стрпљења да се бави дејтонском структуром и изворним Дејтоном, јер нам је јасно нам је да ни унилатералне акције не могу да породе адекватна и најбоља рјешења“, рекао је Додик и подсјетио да је Сјеверни Кипар давно проглашен независним, али да то није било успјешно, јер није имало политичке менторе.

Премијер РС навео је да ће у наредним данима веома добро бити изучено мишљење МСП-а, јер свака акција РС мора да буде рационална.

„Без обзира колико нас ово разочарало, колико год говорило да је свијет неправедан према Србији као држави и Србима као народу, ми можемо једноставно да кажемо да ово нисмо очекивали и да смо били у праву када смо доносили Резолуцију о отцјепљењу Косова у Народној скупштини, у којој смо навели да ће то предодредити будућа понашања и нас самих у РС, уколико то добије међународни легитимитет“, истакао је Додик и додао:

„Сада је то признао на неки начин МСП, тврдећи да се сегментарно бавио питањима међународног права – то је готово немогуће – лаички и правно одвојити сам технички акт резолуције од суштинских посљедица које он доноси“.

Додик сматра да се МСП усудио да на тај начин о томе одлучује, још једном исмијавајући Србију и Србе, исмијавајући историју, кршећи међународно право и стварајући ново међународно право које ће имати далекосежне посљедице, не само овдје.

„Када би то примјењивали, онда би сигурно могли већ сутра доћи у скупштину, одвојити се и донијети декларацију о самосталности РС. Било би интересантно на који начин би реаговали ти исти који су тврдили да није противно међународном праву то што је на исти начин учинило Косово. Али, има времена за све то. Ми ћемо све наше политичке акције усмјерити ка томе да РС учинимо још јачом и стабилнијом и да је упутимо ка њеном укупном јачању и статусном јачању у сваком смислу“, навео је премијер РС.

Он је поновио да је мишљење МСП-а о независности Косова разочаравајуће и да се наставља правно насиље над Србима и српским државама, истичући да је овакав став МСП-а континуитет односа према Србији који је до сада био потцјењивачки и омаловажавајући.

„Ово је ново потцјењивање и омаловажавање Србије. Нова порука Србима да политика силе искључиво има успјеха и да политика правног насиља може да легализује ствари које су до сада готово биле немогуће – да се отцијепи дио терирторије једне државе и да то није противно међународном праву“, закључио је премијер РС.

Међународни суд правде /МСП/ у Хагу утврдио је да једнострана декларација о независности Косова није повриједила међународног право, зато што то право не садржи забрану таквих декларација, саопштио је данас предсједник овог суда Хисаши Овада.

Савјетодавно мишљење није обавезујуће за државе, али ће, како су оцијенили стручњаци, имати велику правну, али и политичку и моралну тежину.

4 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version