Naslovna Vijesti Naoružane vehabije u Srebrenici i Kozarcu

Naoružane vehabije u Srebrenici i Kozarcu

3

Najviše vehabija u Republici Srpskoj (RS) ima na području Srebrenice i Kozarca i oni su, kao i svi pripadnici tog pokreta u Srpskoj, dobro naoružani raznim vrstama oružja, rekao je za „Glas Srpske“ izvor iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Ovaj izvor naveo je da u Srpskoj postoje sela u kojima su vehabije jedini ili većinski stanovnici, te da MUP RS duži period istražuje vehabije koje su dobro naoružane.

„Sa sigurnošću možemo tvrditi da vehabije posjeduju pješadijsko naoružanje, a treba utvrditi da li imaju teže vojno naoružanje ili eksploziv“, istakao je ovaj izvor.

On tvrdi da u Srpskoj postoji opasnost od terorističkih napada koje je skoro nemoguće spriječiti, zbog čega treba djelovati preventivno.

„Veoma je teško spriječiti teroristički napad. Ako se neka zatvorena grupa dogovori da napadne neki objekat, veoma je teško to spriječiti. Na našim prostorima ima puno naoružanja i eksploziva koji je zaostao iz rata, a tu su i ljudi koji znaju njima rukovati. Policija RS može da obezbijedi što više objekata i na taj način smanji mogućnost napada“, ocijenio je ovaj izvor.

On je dodao da i stanovnici u RS treba da pomognu policiji ako primijete da se lica koja liče na vehabije kreću oko nekih zgrada ili sumnjivo ponašaju.

Prema procjenama federalnih policijskih zvaničnika, najveću opasnost više ne predstavljaju lica afroazijskog porijekla, koja su u BiH stigla tokom rata iz islamskih zemalja, nego domaće bošnjačko stanovništvo, koje se vrbuje putem stipendiranja i drugih vidova materijalnog davanja.

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Branko Zrno rekao je da oni imaju podatke da u BiH ima oko 3 000 vehabija koji su najvjerovatnije naoružani, a da je teško tvrditi s kakvim arsenalom oružja raspolažu.

Skup koji vehabije planiraju da organizuju na Vlašiću 27. jula MUP RS ispratiće na profesionalan način.

„Vehabije navode da na Vlašiću planiraju da organizuju neka sportska druženja, između ostalog, tu će, kako su rekli, biti takmičenja u igri peintbol koja predstavlja simulaciju gađanja vatrenim oružjem“, rekao je izvor iz vrha MUP-a RS.

3 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version