SHARE

Највише вехабија у Републици Српској (РС) има на подручју Сребренице и Козарца и они су, као и сви припадници тог покрета у Српској, добро наоружани разним врстама оружја, рекао је за “Глас Српске” извор из врха Министарства унутрашњих послова (МУП) РС.

Овај извор навео је да у Српској постоје села у којима су вехабије једини или већински становници, те да МУП РС дужи период истражује вехабије које су добро наоружане.

“Са сигурношћу можемо тврдити да вехабије посједују пјешадијско наоружање, а треба утврдити да ли имају теже војно наоружање или експлозив”, истакао је овај извор.

Он тврди да у Српској постоји опасност од терористичких напада које је скоро немогуће спријечити, због чега треба дјеловати превентивно.

“Веома је тешко спријечити терористички напад. Aко се нека затворена група договори да нападне неки објекат, веома је тешко то спријечити. На нашим просторима има пуно наоружања и експлозива који је заостао из рата, а ту су и људи који знају њима руковати. Полиција РС може да обезбиједи што више објеката и на тај начин смањи могућност напада”, оцијенио је овај извор.

Он је додао да и становници у РС треба да помогну полицији ако примијете да се лица која личе на вехабије крећу око неких зграда или сумњиво понашају.

Према процјенама федералних полицијских званичника, највећу опасност више не представљају лица афроазијског поријекла, која су у БиХ стигла током рата из исламских земаља, него домаће бошњачко становништво, које се врбује путем стипендирања и других видова материјалног давања.

Предсједник Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Бранко Зрно рекао је да они имају податке да у БиХ има око 3 000 вехабија који су највјероватније наоружани, а да је тешко тврдити с каквим арсеналом оружја располажу.

Скуп који вехабије планирају да организују на Влашићу 27. јула МУП РС испратиће на професионалан начин.

“Вехабије наводе да на Влашићу планирају да организују нека спортска дружења, између осталог, ту ће, како су рекли, бити такмичења у игри пеинтбол која представља симулацију гађања ватреним оружјем”, рекао је извор из врха МУП-а РС.

SHARE

Оставите одговор