Naslovna Bosna i Hercegovina BiH uspostaviti kao funkcionalnu državu

BiH uspostaviti kao funkcionalnu državu

0

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš rekao je da je jedini put naprijed za BiH da uspostavi funkcionalnu državu koja je sposobna da funkcioniše i zadovolji uslove za EU i NATO.

Ingliš je istakao da svako ko napada ove institucije mora biti svjestan da rizikuje sopstvenu političku izolaciju od odgovornih aktera u BiH i međunarodnoj zajednici.

Ingliš je za „Oslobođenje“ rekao da je podjela BiH i stvaranje trećeg entiteta neprihvatljivo, a jedini put je stvaranje funkcionalnije BiH koja će odgovoriti zahtjevima reformi neophodnih za EU i NATO.

Na pitanje da li će SAD istrajati na ustavnim reformama, Ingliš je istakao da se lideri u BiH moraju opredijeliti za kompromis jer u suprotnom neće „imati s kim raditi“.

„Nadam se da će građani u ovoj zemlji reći, kroz glasanje, da žele evropsku budućnost, da lideri ove zemlje žele kroz dijalog postići kompromis i postići ono što ljudi u ovoj zemlji žele. Ovoj zemlji očajnički treba kultura kompromisa. Jedino kroz tu kulturu kompromisa ova će se zemlja moći kretati ka cilju za koji svi kažu da je njihov cilj“, naglasio je Ingliš.

Govoreći o ispunjavanju uslova za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), on je istakao da se taj rok kreće od septembra do septembra i ako BiH ne bude u stanju to završiti do ovog mjeseca, onda postoji mogućnost da izgubi godinu.

Ingliš je rekao da uskoro napušta BiH i da odlazi i sa slatkim, ali i sa gorkim osjećajima, jer BiH ne uspijeva ostvariti potencijal koji posjeduje, što nije od pomoći ni ljudima u BiH, ni u Evropi, ni u SAD.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version