SHARE

Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш рекао је да је једини пут напријед за БиХ да успостави функционалну државу која је способна да функционише и задовољи услове за ЕУ и НАТО.

Инглиш је истакао да свако ко напада ове институције мора бити свјестан да ризикује сопствену политичку изолацију од одговорних актера у БиХ и међународној заједници.

Инглиш је за “Ослобођење” рекао да је подјела БиХ и стварање трећег ентитета неприхватљиво, а једини пут је стварање функционалније БиХ која ће одговорити захтјевима реформи неопходних за ЕУ и НАТО.

На питање да ли ће САД истрајати на уставним реформама, Инглиш је истакао да се лидери у БиХ морају опредијелити за компромис јер у супротном неће “имати с ким радити”.

“Надам се да ће грађани у овој земљи рећи, кроз гласање, да желе европску будућност, да лидери ове земље желе кроз дијалог постићи компромис и постићи оно што људи у овој земљи желе. Овој земљи очајнички треба култура компромиса. Једино кроз ту културу компромиса ова ће се земља моћи кретати ка циљу за који сви кажу да је њихов циљ”, нагласио је Инглиш.

Говорећи о испуњавању услова за Акциони план за чланство у НАТО (МАП), он је истакао да се тај рок креће од септембра до септембра и ако БиХ не буде у стању то завршити до овог мјесеца, онда постоји могућност да изгуби годину.

Инглиш је рекао да ускоро напушта БиХ и да одлази и са слатким, али и са горким осјећајима, јер БиХ не успијева остварити потенцијал који посједује, што није од помоћи ни људима у БиХ, ни у Европи, ни у САД.

SHARE

Оставите одговор