SHARE

Италијански премијер Силвио Берлускони изразио је данас наду да “Фијатов” план о производњи новог аутомобилског модела у Србији неће нанијети штету италијанским радницима.

“У слободној економији и слободној држави индустријска група је слободна да бира локацију на којој јој се производња највише исплати”, рекао је Берлускони на заједничкој конференцији за новинаре са руским предсједником Дмитријем Медведевим.

Берлсукони је додао да се нада да се “то неће догодити на штету Италије и италијанских радника”.

Три члана Берлусконијеве Владе десног центра раније су осудила план “Фијата” о производњи новог аутомобилског модела у Србији.

“Искрено речено, предочени разлози су збуњујући и контрапродуктивни”, изјавио је Адолфо Урсо, замјеник министра за спољну трговину.

Министар за европска питања Андреа Ронки осудио је план италијанског аутомобилског гиганта о масовној производњи у Крагујевцу и рекао да је таква одлука болна, имајући у виду чињеницу да се Италија опоравља од велике кризе.

“Фијатов” план укључује инвестицију од 350 милиона евра у фабрику у Крагујевцу, плус 250 милиона евра од Владе Србије и 400 милиона евра од Европске инвестиционе банке, пише лист “Република”.

Шеф “Фијата” Серђо Маркионе изјавио је да је компанија пресељењем произвоидње у Србију жељела да избјегне “непотребне ризике” послије вишемјесечних неуспјешних преговора са италијанским синдикатима.

Берлусконијева изјава услиједила је у вријеме двочасовног штрајка “Фијатових” радника, који протестују због отказа и захтијевају исплату бонуса.

SHARE

Оставите одговор