Italijanski premijer Silvio Berluskoni izrazio je danas nadu da „Fijatov“ plan o proizvodnji novog automobilskog modela u Srbiji neće nanijeti štetu italijanskim radnicima.

„U slobodnoj ekonomiji i slobodnoj državi industrijska grupa je slobodna da bira lokaciju na kojoj joj se proizvodnja najviše isplati“, rekao je Berluskoni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Berlsukoni je dodao da se nada da se „to neće dogoditi na štetu Italije i italijanskih radnika“.

Tri člana Berluskonijeve Vlade desnog centra ranije su osudila plan „Fijata“ o proizvodnji novog automobilskog modela u Srbiji.

„Iskreno rečeno, predočeni razlozi su zbunjujući i kontraproduktivni“, izjavio je Adolfo Urso, zamjenik ministra za spoljnu trgovinu.

Ministar za evropska pitanja Andrea Ronki osudio je plan italijanskog automobilskog giganta o masovnoj proizvodnji u Kragujevcu i rekao da je takva odluka bolna, imajući u vidu činjenicu da se Italija oporavlja od velike krize.

„Fijatov“ plan uključuje investiciju od 350 miliona evra u fabriku u Kragujevcu, plus 250 miliona evra od Vlade Srbije i 400 miliona evra od Evropske investicione banke, piše list „Republika“.

Šef „Fijata“ Serđo Markione izjavio je da je kompanija preseljenjem proizvoidnje u Srbiju željela da izbjegne „nepotrebne rizike“ poslije višemjesečnih neuspješnih pregovora sa italijanskim sindikatima.

Berluskonijeva izjava uslijedila je u vrijeme dvočasovnog štrajka „Fijatovih“ radnika, koji protestuju zbog otkaza i zahtijevaju isplatu bonusa.

Ostavi poruku