SHARE

Податак безбједносних агенција у БиХ да је сваки трећи становник Федерације БиХ /ФБиХ/ наоружан, експлицитно говори да неколико хиљада вехабија, потенцијалних терориста, може врло лако да дође до оружја и експлозива, потребног за терористички напад – оцјењују стручњаци за безбједност.

Према процјени безбједносних служби, 3 000 вехабија у БиХ опасни су по земљу и представљају пријетњу за безбједност грађана – пишу “Вечерње новости” .

“Податак да у БиХ има 3 000 вехабија који су, према обавјештајним процјенама, потенцијална опасност по земљу, алармантан је и захтијева појачане оперативне мјере и сарадњу свих полицијских служби, на спречавању терористичких акција”, рекао је шеф Тима за борбу против тероризма у Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ Анер Хаџимахмутовић.

Према процјенама федералне полиције, највећу опасност више не представљају лица афроазијског поријекла, која су у БиХ стигла током рата из исламских земаља, него домаће бошњачко становништво, које се врбује кроз стипендирање и друге видове материјалног давања. Посебну улогу у регрутовању младих вехабија и њиховој мотивисаности за терористичке акције имају радикални исламски интернет-портали.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Дарко Трифуновић каже за “Новости” да вехабијама у БиХ уопште није проблем да дођу до оружја и експлозива. “Новац за набавку оружја добијају из иностранства, од многобројних радикалних исламских организација, које у БиХ делују од рата”, рекао је Трифуновић.

Лист наводи да је осим података о лакој доступности оружју за вехабије, јавност у БиХ узнемирила и информација да су вехабије од МУП Средњобосанског кантона затражиле дозволу за организовање јавног скупа 27. јула на влашићком платоу Бабановац.

“Циљ тог скупа је мисионарски, односно окупљање што већег броја људи, који на тај начин интерпретирају ислам и придобијање што већег броја чланства”, оцијенио је за “Новости” стручњак за безбедност и професор “Бањалука колеџа” Предраг Ћеранић.

SHARE

Оставите одговор