Podatak bezbjednosnih agencija u BiH da je svaki treći stanovnik Federacije BiH /FBiH/ naoružan, eksplicitno govori da nekoliko hiljada vehabija, potencijalnih terorista, može vrlo lako da dođe do oružja i eksploziva, potrebnog za teroristički napad – ocjenjuju stručnjaci za bezbjednost.

Prema procjeni bezbjednosnih službi, 3 000 vehabija u BiH opasni su po zemlju i predstavljaju prijetnju za bezbjednost građana – pišu „Večernje novosti“ .

„Podatak da u BiH ima 3 000 vehabija koji su, prema obavještajnim procjenama, potencijalna opasnost po zemlju, alarmantan je i zahtijeva pojačane operativne mjere i saradnju svih policijskih službi, na sprečavanju terorističkih akcija“, rekao je šef Tima za borbu protiv terorizma u Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ Aner Hadžimahmutović.

Prema procjenama federalne policije, najveću opasnost više ne predstavljaju lica afroazijskog porijekla, koja su u BiH stigla tokom rata iz islamskih zemalja, nego domaće bošnjačko stanovništvo, koje se vrbuje kroz stipendiranje i druge vidove materijalnog davanja. Posebnu ulogu u regrutovanju mladih vehabija i njihovoj motivisanosti za terorističke akcije imaju radikalni islamski internet-portali.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Darko Trifunović kaže za „Novosti“ da vehabijama u BiH uopšte nije problem da dođu do oružja i eksploziva. „Novac za nabavku oružja dobijaju iz inostranstva, od mnogobrojnih radikalnih islamskih organizacija, koje u BiH deluju od rata“, rekao je Trifunović.

List navodi da je osim podataka o lakoj dostupnosti oružju za vehabije, javnost u BiH uznemirila i informacija da su vehabije od MUP Srednjobosanskog kantona zatražile dozvolu za organizovanje javnog skupa 27. jula na vlašićkom platou Babanovac.

„Cilj tog skupa je misionarski, odnosno okupljanje što većeg broja ljudi, koji na taj način interpretiraju islam i pridobijanje što većeg broja članstva“, ocijenio je za „Novosti“ stručnjak za bezbednost i profesor „Banjaluka koledža“ Predrag Ćeranić.

Ostavi poruku