Više od 40 kilograma eksploziva velike razorne moći pronađeno je u napuštenoj kući u Donjem Vakufu, potvrdio je izvor „Nezavisnih novina“.Ovaj izvor je naveo da će daljom istragom biti utvrđeno da li je taj eksploziv bio namijenjen novom terorističkom napadu u BiH ili je njegova sudbina bila da završi u nekoj drugoj zemlji u regionu.

Prema nezvaničnim informacijama, u akciji su učestvovali agenti obavještajno-bezbjednosnih agencija iz BiH, a sve je odrađeno u strogoj tajnosti. List navodi da niko od nadležnih juče nije želio potvrditi, ni demantovati te aktivnosti.

Nezvanično se saznaje da je nakon pronalaska eksploziva uhapšen i jedan visokoobrazovani policijski službenik MUP-a Federacije BiH, koji se dovodi u vezu s vehabijskim pokretom.

Sefir Baručija, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona, tvrdi da nije upoznat o bilo kakvoj akciji u kojoj je pronađen eksploziv.

Policija je ranije primila i „prijeteći mejl da će teroristička grupa nastaviti terorističke akte i da je sljedeća na redu Policijska uprava Donji Vakuf“, a vehabije su za 27. juli ove godine najavile „sportsko“ okupljanje svojih pristalica na Vlašiću.

Prema saznanjima „Nezavisnih“, zbog te vehabijske namjere i posebno iznenadnog pronalaska eksploziva velike razorne moći u Donjem Vakufu, policija Republike Srpske pojačala je mjere bezbjednosti, iako se zvanično, kako je saopšteno, one sprovode zbog fudbalske utakmice predkola Lige UEFA između švajcarske „Lozane“ i banjalučkog „Borca“, koja je za četvrtak zakazana u Banjaluci. Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, ranije je izjavio da MUP RS kontinuirano sprovodi aktivnosti kako bi na vrijeme bio osujećen teroristički napad.

List podsjeća na teroristički napad 27. juna, kada su vehabije napale Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je nakon aktiviranja eksploziva poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško povrijeđena policajka Edina Hindić, a više policajaca zatražilo ljekarsku pomoć.

Svi akteri tog događaja su uhapšeni, a među njima je i osumnjičeni organizator Haris Čaušević, zvani Oks, koji je od ranije poznat policiji po svojim vezama sa teroristima. Sud BiH je 2. jula odredio jednomjesečni pritvor Čauševiću, Naseru Palislamoviću, Eminu Osmanagiću, Nedžadu Keški i Harisu Špagi, osumnjičenima za terorizam. /kraj/mđ

Ostavi poruku