Више од 40 килограма експлозива велике разорне моћи пронађено је у напуштеној кући у Доњем Вакуфу, потврдио је извор „Независних новина“.Овај извор је навео да ће даљом истрагом бити утврђено да ли је тај експлозив био намијењен новом терористичком нападу у БиХ или је његова судбина била да заврши у некој другој земљи у региону.

Према незваничним информацијама, у акцији су учествовали агенти обавјештајно-безбједносних агенција из БиХ, а све је одрађено у строгој тајности. Лист наводи да нико од надлежних јуче није желио потврдити, ни демантовати те активности.

Незванично се сазнаје да је након проналаска експлозива ухапшен и један високообразовани полицијски службеник МУП-а Федерације БиХ, који се доводи у везу с вехабијским покретом.

Сефир Баручија, портпарол МУП-а Средњобосанског кантона, тврди да није упознат о било каквој акцији у којој је пронађен експлозив.

Полиција је раније примила и „пријетећи мејл да ће терористичка група наставити терористичке акте и да је сљедећа на реду Полицијска управа Доњи Вакуф“, а вехабије су за 27. јули ове године најавиле „спортско“ окупљање својих присталица на Влашићу.

Према сазнањима „Независних“, због те вехабијске намјере и посебно изненадног проналаска експлозива велике разорне моћи у Доњем Вакуфу, полиција Републике Српске појачала је мјере безбједности, иако се званично, како је саопштено, оне спроводе због фудбалске утакмице предкола Лиге УЕФА између швајцарске „Лозане“ и бањалучког „Борца“, која је за четвртак заказана у Бањалуци. Станислав Чађо, министар унутрашњих послова РС, раније је изјавио да МУП РС континуирано спроводи активности како би на вријеме био осујећен терористички напад.

Лист подсјећа на терористички напад 27. јуна, када су вехабије напале Полицијску станицу у Бугојну, у којем је након активирања експлозива погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена полицајка Едина Хиндић, а више полицајаца затражило љекарску помоћ.

Сви актери тог догађаја су ухапшени, а међу њима је и осумњичени организатор Харис Чаушевић, звани Окс, који је од раније познат полицији по својим везама са терористима. Суд БиХ је 2. јула одредио једномјесечни притвор Чаушевићу, Насеру Палисламовићу, Емину Османагићу, Неџаду Кешки и Харису Шпаги, осумњиченима за тероризам. /крај/мђ

Ostavi poruku