Заједничка комисија за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику парламента БиХ данас ће разматрати Приједлог закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију, који су предложили посланици клуба Савеза независних социјалдемократа /СНСД/.

Делегат СНСД-а у Вијећу народа парламента БиХ Зоран Копривица изјавио је да Приједлог закона о забрани ношења одјеће која онемогућава идентификацију има оправдање за доношење, поготово послије терористичког напада у Бугојну, те додао да су разлози јасно представљени од предлагача.

„Недавни терористички напад у Бугојну показује да су БиХ и друге земље сигурно на удару тероризма и под великом пријетњом терористичких аката на свим јавним мјестима. У овом приједлогу закона није ријеч о забрани ношења те одјеће на свим мјестима, него само и искључиво на јавним мјестима која би се накнадно прописала из безбједносних разлога“, рекао је Копривица за „Глас Српске“.

Он је оцијенио да нису у праву сви који тврде да је овај приједлог атак на религију и вјерска осјећања, јер је ријеч искључиво о безбједносним разлозима.

„Не знам како ће се о Приједлогу закона изјаснити представници бошњачких партија који су, са дозом сумње у искреност наших намјера, говорили о њему. Мислим да се послије терористичког напада у Бугојну и њихова размишљања крећу у правцу да ће, ако ништа друго, озбиљно размотрити стање у БиХ и да неће тако глатко одбити овај приједлог, као што је било прије терористичког напада у Бугојну“, рекао је Копривица.

Делегат СНСД-а Драго Љубичић не вјерује да ће овај приједлог проћи, јер су представници бошњачког народа схватили ову иницијативу као удар на вјерске обичаје и традицију.

„Иако се у оквиру Приједлога закона истиче да се забрана односи само на јавна мјеста, код бошњачке стране остао је став да он директно утиче на вјерске обичаје, иако је јасно речено, од стране предлагача, да је безбједност у суштини“, рекао је Љубичић.

Приједлог закона о ношењу одјеће која онемогућава идентификацију, чији је предлагач Клуб посланика СНСД-а, скинут је половином јуна са дневног реда сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Представнички дом парламента БиХ на предстојећој сједници 28. јула изјасниће се о захтјеву да се по хитном поступку разматра СНСД-ов приједлог допуна Кривичног закона БиХ којима се тражи забрана вехабијског и селефијског покрета.

Ostavi poruku