Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku parlamenta BiH danas će razmatrati Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, koji su predložili poslanici kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/.

Delegat SNSD-a u Vijeću naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica izjavio je da Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju ima opravdanje za donošenje, pogotovo poslije terorističkog napada u Bugojnu, te dodao da su razlozi jasno predstavljeni od predlagača.

„Nedavni teroristički napad u Bugojnu pokazuje da su BiH i druge zemlje sigurno na udaru terorizma i pod velikom prijetnjom terorističkih akata na svim javnim mjestima. U ovom prijedlogu zakona nije riječ o zabrani nošenja te odjeće na svim mjestima, nego samo i isključivo na javnim mjestima koja bi se naknadno propisala iz bezbjednosnih razloga“, rekao je Koprivica za „Glas Srpske“.

On je ocijenio da nisu u pravu svi koji tvrde da je ovaj prijedlog atak na religiju i vjerska osjećanja, jer je riječ isključivo o bezbjednosnim razlozima.

„Ne znam kako će se o Prijedlogu zakona izjasniti predstavnici bošnjačkih partija koji su, sa dozom sumnje u iskrenost naših namjera, govorili o njemu. Mislim da se poslije terorističkog napada u Bugojnu i njihova razmišljanja kreću u pravcu da će, ako ništa drugo, ozbiljno razmotriti stanje u BiH i da neće tako glatko odbiti ovaj prijedlog, kao što je bilo prije terorističkog napada u Bugojnu“, rekao je Koprivica.

Delegat SNSD-a Drago Ljubičić ne vjeruje da će ovaj prijedlog proći, jer su predstavnici bošnjačkog naroda shvatili ovu inicijativu kao udar na vjerske običaje i tradiciju.

„Iako se u okviru Prijedloga zakona ističe da se zabrana odnosi samo na javna mjesta, kod bošnjačke strane ostao je stav da on direktno utiče na vjerske običaje, iako je jasno rečeno, od strane predlagača, da je bezbjednost u suštini“, rekao je Ljubičić.

Prijedlog zakona o nošenju odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, skinut je polovinom juna sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH na predstojećoj sjednici 28. jula izjasniće se o zahtjevu da se po hitnom postupku razmatra SNSD-ov prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se traži zabrana vehabijskog i selefijskog pokreta.

Ostavi poruku