Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da većina članica UN podržava suverenitet Srbije, ali da Beograd neće imati lak zadatak da izdejstvuje usvajanje rezolucije Srbije koja se tiče Kosova i Metohije.

„Uložićemo sve napore da novih priznanja bude što manje i da na jesen ove godine bude usvojena rezolucija Srbije. To će biti veoma težak, ali ne i nemoguć zadatak“, rekao je on.

To angažovanje je, kako je dodao ministar spoljnih poslova, u toku – već danas će na samitu Afričke unije u Ugandi visoka delegacija iz Beograda, predvođena potpredsjednikom vlade Božidarom Đelićem, zastupati stanovište Srbije.

Sagovornici „Politike“ ocjenjuju da, ipak, neće uslijediti tako veliki talas priznanja Kosova i Metohije u kojem bi se, recimo, našlo nekoliko desetina zemalja.

„Najpre treba sačekati mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje će biti takvo da neće bogzna šta da promeni. Ono će i dalje zadržati taj sukob između Beograda i Prištine nerešenim“, rekao je Dragan Simić sa Fakulteta političkih nauka.

I da bude „tijesna većina“ za pristup jedne ili druge strane, to, kaže on, neće biti dovoljno da jedna ili druga strana proglase ili pretpostave da su uspjele da nametnu svoj stav.

„Činjenica je da će odluka Međunarodnog suda pravde biti samo još jedna ’kockica’ u mozaiku dalje političke borbe oko Kosova i Metohije“, rekao je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Vukadinović predviđa da je pripremljena strategija, „manje od strane kosovskih Albanaca, a više od njihovog glavnog sponzora SAD“, koja se se svodi na to da su tempirana neka priznanja nakon saopštavanja mišljenja suda i da se na taj način kaže da je odluka tog suda nedvosmisleno na strani Kosova.

On kaže da Srbija ne može mnogo toga da uradi u vezi sa pitanjem eventualnih priznanja.

„Srbija može da se pozove na neke formulacije koje će joj verovatno odgovarati u presudi i da traži raspravu u Generalnoj skupštini UN, koja bi onda obe strane pozivala na pregovore. Ukoliko bi, međutim, novih priznanja bilo previše, taj bi potez Srbije, na neki način, bio matiran“, ukazuje on.

Ostavi poruku