SHARE

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да већина чланица УН подржава суверенитет Србије, али да Београд неће имати лак задатак да издејствује усвајање резолуције Србије која се тиче Косова и Метохије.

“Уложићемо све напоре да нових признања буде што мање и да на јесен ове године буде усвојена резолуција Србије. То ће бити веома тежак, али не и немогућ задатак”, рекао је он.

То ангажовање је, како је додао министар спољних послова, у току – већ данас ће на самиту Афричке уније у Уганди висока делегација из Београда, предвођена потпредсједником владе Божидаром Ђелићем, заступати становиште Србије.

Саговорници “Политике” оцјењују да, ипак, неће услиједити тако велики талас признања Косова и Метохије у којем би се, рецимо, нашло неколико десетина земаља.

“Најпре треба сачекати мишљење Међународног суда правде, које ће бити такво да неће богзна шта да промени. Оно ће и даље задржати тај сукоб између Београда и Приштине нерешеним”, рекао је Драган Симић са Факултета политичких наука.

И да буде “тијесна већина” за приступ једне или друге стране, то, каже он, неће бити довољно да једна или друга страна прогласе или претпоставе да су успјеле да наметну свој став.

“Чињеница је да ће одлука Међународног суда правде бити само још једна ’коцкица’ у мозаику даље политичке борбе око Косова и Метохије”, рекао је политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Вукадиновић предвиђа да је припремљена стратегија, “мање од стране косовских Албанаца, а више од њиховог главног спонзора САД”, која се се своди на то да су темпирана нека признања након саопштавања мишљења суда и да се на тај начин каже да је одлука тог суда недвосмислено на страни Косова.

Он каже да Србија не може много тога да уради у вези са питањем евентуалних признања.

“Србија може да се позове на неке формулације које ће јој вероватно одговарати у пресуди и да тражи расправу у Генералној скупштини УН, која би онда обе стране позивала на преговоре. Уколико би, међутим, нових признања било превише, тај би потез Србије, на неки начин, био матиран”, указује он.

SHARE

Оставите одговор