Naslovna Vijesti Jeremić: MSP neće podržati secesiju

Jeremić: MSP neće podržati secesiju

0

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izrazio je očekivanje da Medjunarodni sud pravde neće doneti savetodavno mišljenje koje će dati za pravo kosovskim Albancima na secesiju i naglasio da je sada izuzetno važno da Srbi na Kosovu ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.“Kada bi sud podržao secesiju više ni jedna granica na svetu i u regionu ne bi bila sigurna“, izjavio je Jermić Tanjugu, ispred Palate mira u Hagu samo nekoliko sati pre saopštavanja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Očekujemo da mišljenje bude u skladu sa medjunarodnim pravom koje je izuzetno jasno kada je u pitanju sverenitet i teritorijalni integritet država, rekao je Jeremić.

On je istakao da će nakon iznošenja savetodanavnog mišljenja srpski pravni tim, koji je takodje došao u Hag, izvršiti analizu teksta savetodavnog mišljenja.

„To će biti jedan jako sofisticiran i dugačak tekst i ne treba izvlačiti zaključke pre pažljive analize“, naglasio je Jeremić.

On je poručio da je ovo samo jedan korak u procesu koji je pred Srbijom.“Taj proces se završava u Generalnoj skupštini UN koja mora da potvrdi sudsko mišljenje i donese politički zaključak šta je put napred“.

Naša politika se ne menja i ostaje posvećena mirnoj, diplomatskoj i  političkoj borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje“.On je istakao da ćemo nastaviti da se ponašamo kao neko ko doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

“Ostajemo spremni na pregovore. Nadam se da će do njih doći što pre i da će put kojim smo krenuli biti okončan kompromisom koji će biti prihvatljiv za sve strane“, istakao je Jeremić u izjavi Tanjugu.

Od presudne važnosti je da naši gradjani koji žive na Kosovu i Metohiji ne nasedaju na provokacije, jer će biti pokušaja da se destabilizuje prostor na kome žive, poručio je on. Sada je važno sačuvati staloženost i mir, istakao je Jeremić i  podsetio da je ovo samo jedan korak u procesu za koji se opredelila država Srbija.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version