Министар иностраних послова Вук Јеремић изразио је очекивање да Медјународни суд правде неће донети саветодавно мишљење које ће дати за право косовским Албанцима на сецесију и нагласио да је сада изузетно важно да Срби на Косову остану мирни и не наседају на провокације.“Када би суд подржао сецесију више ни једна граница на свету и у региону не би била сигурна“, изјавио је Јермић Тањугу, испред Палате мира у Хагу само неколико сати пре саопштавања саветодавног мишљења о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије.

Очекујемо да мишљење буде у складу са медјународним правом које је изузетно јасно када је у питању сверенитет и територијални интегритет држава, рекао је Јеремић.

Он је истакао да ће након изношења саветоданавног мишљења српски правни тим, који је такодје дошао у Хаг, извршити анализу текста саветодавног мишљења.

„То ће бити један јако софистициран и дугачак текст и не треба извлачити закључке пре пажљиве анализе“, нагласио је Јеремић.

Он је поручио да је ово само један корак у процесу који је пред Србијом.“Тај процес се завршава у Генералној скупштини УН која мора да потврди судско мишљење и донесе политички закључак шта је пут напред“.

Наша политика се не мења и остаје посвећена мирној, дипломатској и  политичкој борби за очување суверенитета и територијалног интегритета земље“.Он је истакао да ћемо наставити да се понашамо као неко ко доприноси миру и стабилности у региону.

“Остајемо спремни на преговоре. Надам се да ће до њих доћи што пре и да ће пут којим смо кренули бити окончан компромисом који ће бити прихватљив за све стране“, истакао је Јеремић у изјави Тањугу.

Од пресудне важности је да наши градјани који живе на Косову и Метохији не наседају на провокације, јер ће бити покушаја да се дестабилизује простор на коме живе, поручио је он. Сада је важно сачувати сталоженост и мир, истакао је Јеремић и  подсетио да је ово само један корак у процесу за који се определила држава Србија.

Ostavi poruku