Posljedice odluke Međunarodnog suda pravde, koju će danas donijeti o legitimnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, mogle bi da se osjete kako na Kosovu, tako i u drugim samoproglašenim državama ili teritorijama koje tek namjeravaju da se otcijepe, piše britanski dnevnik „Gardijan“.

List ističe da sud u Hagu ima tri mogućnosti – da deklaraciju o nezavisnosti proglasi nezakonitom, da je ocijeni zakonitom ili da se uzdrži od izričite kvalifikacije tog čina.

Prema pisanju lista, kakva god da bude odluka, ne očekuje se da će izneseno mišljenje odmah promijeniti situaciju na terenu.

„Gardijan“ prenosi izjavu neimenovanog evropskog diplomate, koji ističe da bi mogući izlaz iz ćorsokaka bila spremnost dvije strana da se, nakon izjašnjavanja suda, upuste u tehničke razgovore o specijalnom statusu Kosovske Mitrovice.

Ideja je da Beograd bude garant autonomije srpske enklave na sjeveru Kosova, koja bi imala status sličan Južnom Tirolu u Italiji.

„Za Srbiju mišljenje suda moglo bi da zakomplikuje njenu, ionako nezgodnu politiku – ako joj bude išlo u prilog mogla bi da ne odstupi od zahtjeva za vraćanje Kosova, što bi omelo ambicije te zemlje da uđe u EU. Ako bi sud procijenio da je proglašenje nezavisnosti bilo zakonito, to bi imalo šire posljedice na svjetskoj sceni, jačajući zahtjeve da se priznaju razne teritorije, od sjevernog Kipra i Somalilenda do Nagorno Karabaha, Južne Osetije, Abhazije i Pridnjestrovlja,“ ističe „Gardijan.“

Ostavi poruku