SHARE

Посљедице одлуке Међународног суда правде, коју ће данас донијети о легитимности једностраног проглашења независности Косова, могле би да се осјете како на Косову, тако и у другим самопроглашеним државама или територијама које тек намјеравају да се отцијепе, пише британски дневник “Гардијан”.

Лист истиче да суд у Хагу има три могућности – да декларацију о независности прогласи незаконитом, да је оцијени законитом или да се уздржи од изричите квалификације тог чина.

Према писању листа, каква год да буде одлука, не очекује се да ће изнесено мишљење одмах промијенити ситуацију на терену.

“Гардијан” преноси изјаву неименованог европског дипломате, који истиче да би могући излаз из ћорсокака била спремност двије страна да се, након изјашњавања суда, упусте у техничке разговоре о специјалном статусу Косовске Митровице.

Идеја је да Београд буде гарант аутономије српске енклаве на сјеверу Косова, која би имала статус сличан Јужном Тиролу у Италији.

“За Србију мишљење суда могло би да закомпликује њену, ионако незгодну политику – ако јој буде ишло у прилог могла би да не одступи од захтјева за враћање Косова, што би омело амбиције те земље да уђе у ЕУ. Ако би суд процијенио да је проглашење независности било законито, то би имало шире посљедице на свјетској сцени, јачајући захтјеве да се признају разне територије, од сјеверног Кипра и Сомалиленда до Нагорно Карабаха, Јужне Осетије, Абхазије и Придњестровља,” истиче “Гардијан.”

SHARE

Оставите одговор