Мишљење Међународног суда правде /МСП/ о једностраном проглашењу независности Косова данас у 15.00 часова у Хагу ће саопштити предсједник МСП-а Хисаши Овада, што ће заинтересовани моћи да прате уживо преко интернет сајта овог суда, пишу београдске „Вечерње новости“.

Питање да ли је једнострана декларација о независности коју су прогласиле привремене косовске институције у сагласности са међународним правом стигло је у МСП прије 21 мјесец.

Судећи према информацијама да су у хашкој Палати мира мјесто „резервисали“ представници више од 40 држава, у Великој сали правде, у којој ће се поново ломити судбина Косова, биће прилична гужва.

Заинтересованост свјетске правне и дипломатске јавности од почетка процеса показатељ је да једнострани потез Приштине није „заболио“ само Србију и да ће правна квалификација косовске независности, иако необавезујућа, бити смјерница цијелом свијету.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да не треба очекивати да ће савјетодавним мишљењем Међународног суда правде, колико год оно било избалансирано, бити пружена међународно-правна подршка косовским Албанцима за њихов акт сецесије.

Први секретар МСП-а Андреј Поскакукин пренио је „Вечерњим новостима“ да саопштавању мишљења могу да присуствују представници свих земаља које су биле дио процеса, као и дипломатски кор. Очекује се да свих 160 мјеста буде попуњено, а сала има и балконски дио за 50 људи, плус посебну просторију опремљену за 60 посјетилаца.

Ово је процес коме се придружило највише чланица УН у историји Суда – чак 36. Остаће упамћен и по учешћу Кине, која се никада прије није појавила у неком процесу пред Међународним судом правде.

У усменом дијелу једнострану декларацију као легалну подржало је 14 држава, плус Приштина, а тврдњама Београда да је међународно право прекршено придружило се 12 земаља. Тим Бурундија није био изричит.

Правници ишчекују да виде хоће ли Суд стављати случај у историјски контекст, као и како ће третирати Резолуцију 1244 око које су се у усменој расправи формирала два табора. Једни су у њој видјели „чувара“ интегритета Србије, други су налазили да дозвољава сецесију, пошто је изричито не забрањује.

Србију данас представља иста постава која је била на отварању усмене расправе децембра прошле године: министар спољних послова Вук Јеремић, амбасадор у Холандији Чедомир Радојковић, шеф правног тима Душан Батаковић, координатор Саша Обрадовић, те правни стручњаци Владимир Ђерић, Марсело Коен, Андреас Цимерман и Малколм Шоу.

Међу 15 судија Међународног суда правде девет је из држава које су признале Косово: Јапана, Сијера Леонеа, Јордана, САД, Немачке, Франуске, Новог Зеланда, Велике Британије и Сомалије. Шест је из земаља које поштују територијални интегритет Србије – Словачке, Кине, Мексика, Марока, Русије и Бразила.

Кинески арбитар, међутим, није учествовао у гласању.

Ostavi poruku