Mišljenje Međunarodnog suda pravde /MSP/ o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova danas u 15.00 časova u Hagu će saopštiti predsjednik MSP-a Hisaši Ovada, što će zainteresovani moći da prate uživo preko internet sajta ovog suda, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Pitanje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti koju su proglasile privremene kosovske institucije u saglasnosti sa međunarodnim pravom stiglo je u MSP prije 21 mjesec.

Sudeći prema informacijama da su u haškoj Palati mira mjesto „rezervisali“ predstavnici više od 40 država, u Velikoj sali pravde, u kojoj će se ponovo lomiti sudbina Kosova, biće prilična gužva.

Zainteresovanost svjetske pravne i diplomatske javnosti od početka procesa pokazatelj je da jednostrani potez Prištine nije „zabolio“ samo Srbiju i da će pravna kvalifikacija kosovske nezavisnosti, iako neobavezujuća, biti smjernica cijelom svijetu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ne treba očekivati da će savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde, koliko god ono bilo izbalansirano, biti pružena međunarodno-pravna podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije.

Prvi sekretar MSP-a Andrej Poskakukin prenio je „Večernjim novostima“ da saopštavanju mišljenja mogu da prisustvuju predstavnici svih zemalja koje su bile dio procesa, kao i diplomatski kor. Očekuje se da svih 160 mjesta bude popunjeno, a sala ima i balkonski dio za 50 ljudi, plus posebnu prostoriju opremljenu za 60 posjetilaca.

Ovo je proces kome se pridružilo najviše članica UN u istoriji Suda – čak 36. Ostaće upamćen i po učešću Kine, koja se nikada prije nije pojavila u nekom procesu pred Međunarodnim sudom pravde.

U usmenom dijelu jednostranu deklaraciju kao legalnu podržalo je 14 država, plus Priština, a tvrdnjama Beograda da je međunarodno pravo prekršeno pridružilo se 12 zemalja. Tim Burundija nije bio izričit.

Pravnici iščekuju da vide hoće li Sud stavljati slučaj u istorijski kontekst, kao i kako će tretirati Rezoluciju 1244 oko koje su se u usmenoj raspravi formirala dva tabora. Jedni su u njoj vidjeli „čuvara“ integriteta Srbije, drugi su nalazili da dozvoljava secesiju, pošto je izričito ne zabranjuje.

Srbiju danas predstavlja ista postava koja je bila na otvaranju usmene rasprave decembra prošle godine: ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ambasador u Holandiji Čedomir Radojković, šef pravnog tima Dušan Bataković, koordinator Saša Obradović, te pravni stručnjaci Vladimir Đerić, Marselo Koen, Andreas Cimerman i Malkolm Šou.

Među 15 sudija Međunarodnog suda pravde devet je iz država koje su priznale Kosovo: Japana, Sijera Leonea, Jordana, SAD, Nemačke, Franuske, Novog Zelanda, Velike Britanije i Somalije. Šest je iz zemalja koje poštuju teritorijalni integritet Srbije – Slovačke, Kine, Meksika, Maroka, Rusije i Brazila.

Kineski arbitar, međutim, nije učestvovao u glasanju.

Ostavi poruku