Naslovna Vijesti Premijer Cvetković doputovao u Sarajevo

Premijer Cvetković doputovao u Sarajevo

0

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković doputovao je danas, na čelu državno-privredne delegacije Srbije u Sarajevo, gde ga je dočekao predsedavajući Veća ministara BiH Nikola Špirić.

Posle zvaničnih razgovora Cvetkovića i Špirića tokom  prepodneva, za popodne je zakazano održavanje Poslovnog foruma Srbija-BiH, na čijem će se plenarnom sastanku privrednicima obratiti srpski premijer i predstavnici privrednih komora dveju zemalja. Potom će uslediti bilateralni razgovori srpskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Privrednu delegaciju Srbije čine predstavnici trideset kompanija, medju kojima su „Farmakom MB“ – Livnica iz Požege, firma za automatizaciju procesa „ICM Elektroniks“ iz Novog Sada, trgovinsko-turistička firma „Braća Petković“, „MK Kompani“ iz Novog Sada, Korporacija „FAP“ iz Priboja.

Tu su još i predstavnici „Instituta Goša“ iz Beograda, preduzeća za projektovanje, inženjering i opremanje „Simpolajn“ iz Vranja, preduzeće za uvoz i distribuciju guma i obuće „Tigar trejd doo“, kompanija za proizvodnju i preradu pilećeg mesa „Agroživ“ i fabrike elektro mašinskih aparata „Feman doo“ iz Jagodine.

U delegaciji su prisutni i predstavnici regionalne razvojne agencije Sandžaka „Seda“ i predstavnci Specijalne bolnice za lečenje i rehabilitaciju „Merkur“ iz Vrnjačke banje.

Kako je najavljeno iz Privredne komore Srbije, cilj organizovanja Poslovnog foruma je unapredjenje privredne saradnje sa BiH u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike i saradnje u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trtgovini u regionu, kao i razmatranje uslova privredjivanja neophodnih za ulaganja u dve privrede, posebno u uslovima svetske ekonomske krize.

Srbija se zalaže za unapredjenje regionalne ekonomije i otklanjanje necarinskih barijera koje otežavaju primenu CEFTA sporazuma, pa je korišćenje tradicionalne upućenosti privreda regiona jedne na drugu, jedan od osnovnih ciljeva Srbije, koja ove godine predsedava tom organizacijom.

U srpskoj delegaciji u poseti Sarajevu je i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version