Председник Владе Србије Мирко Цветковић допутовао је данас, на челу државно-привредне делегације Србије у Сарајево, где га је дочекао председавајући Већа министара БиХ Никола Шпирић.

После званичних разговора Цветковића и Шпирића током  преподнева, за поподне је заказано одржавање Пословног форума Србија-БиХ, на чијем ће се пленарном састанку привредницима обратити српски премијер и представници привредних комора двеју земаља. Потом ће уследити билатерални разговори српских и босанскохерцеговачких привредника.

Привредну делегацију Србије чине представници тридесет компанија, медју којима су „Фармаком МБ“ – Ливница из Пожеге, фирма за аутоматизацију процеса „ИЦМ Електроникс“ из Новог Сада, трговинско-туристичка фирма „Браћа Петковић“, „МК Компани“ из Новог Сада, Корпорација „ФАП“ из Прибоја.

Ту су још и представници „Института Гоша“ из Београда, предузећа за пројектовање, инжењеринг и опремање „Симполајн“ из Врања, предузеће за увоз и дистрибуцију гума и обуће „Тигар трејд доо“, компанија за производњу и прераду пилећег меса „Агрожив“ и фабрике електро машинских апарата „Феман доо“ из Јагодине.

У делегацији су присутни и представници регионалне развојне агенције Санџака „Седа“ и представнци Специјалне болнице за лечење и рехабилитацију „Меркур“ из Врњачке бање.

Како је најављено из Привредне коморе Србије, циљ организовања Пословног форума је унапредјење привредне сарадње са БиХ у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике и сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума о слободној тртговини у региону, као и разматрање услова привредјивања неопходних за улагања у две привреде, посебно у условима светске економске кризе.

Србија се залаже за унапредјење регионалне економије и отклањање нецаринских баријера које отежавају примену ЦЕФТА споразума, па је коришћење традиционалне упућености привреда региона једне на другу, један од основних циљева Србије, која ове године председава том организацијом.

У српској делегацији у посети Сарајеву је и министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

Ostavi poruku