Насловна Вијести Од поздрављања до изненађења одлуком Трибунала

Од поздрављања до изненађења одлуком Трибунала

0

Одлука о поништавању ослобађајуће пресуде бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају поздрављена је у Србији, уз истицања да ће таква одлука допринети утврђивању истине, док су у Харадинајевој странци Алијанси за будућност Косова (АБК) изненађени одлуком о делимичном понављању суђења.

Одлуку Жалбеног већа поздравили су премијер Србије Мирко Цветковић, шеф Канцеларије за сарадњу с Хашким трибуналом Душан Игњатовић и председник Националног савета за сарадњу Србије с Хашким трибуналом Расим Љајић.

Цветковић је, изразивши задовољство одлуком Жалбеног већа, рекао да претпоставља да су пронађени додатни докази против Харадинаја.

Премијер Цветковић, који борави у једнодневној званичној посети БиХ, рекао је новинарима, после разговора с председавајућим Савета министара Николом Шпирићем, да му је драго да се Хашки трибунал понаша у складу са чињеницама.

Он је ипак, нагласио да не жели даље да коментарише одлуке овог суда, као ни било ког другог и подсетио да је у Србији судска власт одвојена од извршне.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је данас ослобађајућу пресуду Харадинају уз образложење да је првобитни процес обележило застрашивање сведока. Суђење ће бити делимично поновљено.

„Ово је добра одлука Трибунала, јер доприноси утврђивању истине“, рекао је Игњатовић Тањугу.

Љајић је указао да је у првостепеном поступку против Харадинаја било низ мањкавости и учињених пропуста и да је он практично био ослобођен из процесних разлога, јер многи сведоци нису смели да се појаве, а неки су били и физички уклоњени.

Љајић сматра да ће и одлука о притварању Харадинаја допринети смањењу могућности да он на било који начин утиче на сведоке.

Харадинајева странка АБК је изненађена одлуком и још је разматра.

„Верујемо у невиност и праведност. Изненађени смо овом одлуком узимајући у обзир претходне одлуке суда за његово пуштање на слободу. Одбрана Харадинаја ће радити да се он врати кући“, рекао је приштинским медијиама Бесник Тахири, руководилац АБК.

Адвокат Харадинаја, Мајкл О’Рејли изјавио је да је „запрепашћен одлуком Жалбеног већа“.

„То је нешто што нисмо могли ни да претпоставимо, посебно када узмемо у обзир недвосмислену ослобађајућу пресуду, пре две године“, рекао је О’Рејли.

Суђење ће, по неколико тачака оптужнице, бити поновљено и бившим припадницима ОВК Идризу Баљају, који је ослобођен кривице у првостепеном поступку и Љаху Брахимају, коме је Жалбено веће данас потврдило првостепену пресуду од шест година затвора.

Жалбено веће наложило је притвор свој тројици до даљњег.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version