Odluka o poništavanju oslobađajuće presude bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju pozdravljena je u Srbiji, uz isticanja da će takva odluka doprineti utvrđivanju istine, dok su u Haradinajevoj stranci Alijansi za budućnost Kosova (ABK) iznenađeni odlukom o delimičnom ponavljanju suđenja.

Odluku Žalbenog veća pozdravili su premijer Srbije Mirko Cvetković, šef Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Srbije s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Cvetković je, izrazivši zadovoljstvo odlukom Žalbenog veća, rekao da pretpostavlja da su pronađeni dodatni dokazi protiv Haradinaja.

Premijer Cvetković, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti BiH, rekao je novinarima, posle razgovora s predsedavajućim Saveta ministara Nikolom Špirićem, da mu je drago da se Haški tribunal ponaša u skladu sa činjenicama.

On je ipak, naglasio da ne želi dalje da komentariše odluke ovog suda, kao ni bilo kog drugog i podsetio da je u Srbiji sudska vlast odvojena od izvršne.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je danas oslobađajuću presudu Haradinaju uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka. Suđenje će biti delimično ponovljeno.

„Ovo je dobra odluka Tribunala, jer doprinosi utvrđivanju istine“, rekao je Ignjatović Tanjugu.

Ljajić je ukazao da je u prvostepenom postupku protiv Haradinaja bilo niz manjkavosti i učinjenih propusta i da je on praktično bio oslobođen iz procesnih razloga, jer mnogi svedoci nisu smeli da se pojave, a neki su bili i fizički uklonjeni.

Ljajić smatra da će i odluka o pritvaranju Haradinaja doprineti smanjenju mogućnosti da on na bilo koji način utiče na svedoke.

Haradinajeva stranka ABK je iznenađena odlukom i još je razmatra.

„Verujemo u nevinost i pravednost. Iznenađeni smo ovom odlukom uzimajući u obzir prethodne odluke suda za njegovo puštanje na slobodu. Odbrana Haradinaja će raditi da se on vrati kući“, rekao je prištinskim medijiama Besnik Tahiri, rukovodilac ABK.

Advokat Haradinaja, Majkl O’Rejli izjavio je da je „zaprepašćen odlukom Žalbenog veća“.

„To je nešto što nismo mogli ni da pretpostavimo, posebno kada uzmemo u obzir nedvosmislenu oslobađajuću presudu, pre dve godine“, rekao je O’Rejli.

Suđenje će, po nekoliko tačaka optužnice, biti ponovljeno i bivšim pripadnicima OVK Idrizu Baljaju, koji je oslobođen krivice u prvostepenom postupku i Ljahu Brahimaju, kome je Žalbeno veće danas potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Žalbeno veće naložilo je pritvor svoj trojici do daljnjeg.

Ostavi poruku