Због претњи сведоцима, Хашки трибунал ће поновити суђење бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају и двојици његових сарадника. Харадинај одмах спроведен у притворску јединицу у Схевенингену. „Одлука суда је велика победа Сержа Брамерца и његовог тима у борби за права жртава“, рекао Бруно Векарић.

Бивши командант и припадници Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај, Идриз Баљај и Љах Брахими поново ће се наћи пред Хашким трибуналом, јер ће им суђење бити делимично поновљено, одлучило је Апелационо веће Трибунала.

„Судско веће није добро проценило опасност коју су по суђење представљале претње сведоцима… Када се у обзир узме важност тих сведока за тужилаштво, ова грешка је подрила ваљаност процеса и резултирала неиспуњавањем правде“, рекао је председник Трибунала Патрик Робинсон.

Харадинај, који се у судници појавио у тамном оделу, није показивао претеране емоције док су га стражари спроводили у притворску јединуцу у Схевенингену.

Суђење бившим припадницима ОВК биће поновљено по шест од 37 тачака оптужнице, које се односе на злочине над притвореницима у заробљеничком логору ОВК у селу Јабланица код Дечана од марта до септембра 1998. године.

Тим тачкама, Харадинају и саоптуженима Идризу Баљају и Љаху Брахимају на терет су стављена убиства, окрутно поступање и нехумани поступци, као кршење закона и обичаја ратовања.

Истовремено, Апелационо веће је одбацило жалбу тужилаштва на ослобађајућу пресуду Баљају по другим тачкама оптужнице за силовање и убиства, као и жалбу Брахимаја на казну од шест година затвора на коју је био осуђен због злодела из других тачака оптужнице.

Апелационо веће прихватило је аргумент тужилаштва да првостепени процес није био правичан зато што Претресно веће није уложило довољно напора да саслуша два кључна сведока против оптужених, који су одбили да сведоче зато што су били „узнемиравани“ и „застрашени“.

Ти сведоци, Шефћет Кабаши и особа чији је идентитет заштићен, били су припадници ОВК у Јабланици. Пред Трибуналом су одбили да сведоче, иако су претходно тужилаштву дали изјаве које су оптуживале Харадинаја, Баљаја и Брахимаја.

Претресно веће је на првостепеном суђењу починило грешку ускраћујући тужилаштву додатно време да обезбеди исказе кључних сведока у ситуацији у којој су сведоци били узмениравани и застрашивани и тиме је спречено да правда буде задовољена, наводи се у одлуци која је донета већином гласова судија, уз противљење председавајућег Робинсона.

Према одлуци, Претресно веће није добро проценило утицај застрашивања сведока на правичност суђења и пропустило је да предузме примерене кораке да осигура њихове исказе.

Првостепеном пресудом од 3. априла 2008. године, Харадинај је ослобођен оптужби, јер није „ван сваке сумње“ доказано да је био умешан или одговоран за злодела побројана у 37 тачака оптужнице. Том приликом, ослобођен је и Баљај.

Брахимај је осуђен на шест година затвора, због окрутног поступања према заробљеницима у логору ОВК у селу Јабланици.

Трибунал је, у марту 2005, против Харадинаја, Баљаја и Брахимаја, подигао оптужницу којом их терети, по 37 тачака, за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, на основу индивидуалне кривичне одговорности.

Реч је и о учешћу у заједничком злочиначком подухвату, који је почињен над Србима, Ромима и Албанцима, од 1. марта до 30. септембра 1998. године.

Харадинај се добровољно предао Трибуналу у марту 2005, а суђење је почело две године касније.

Тужилаштво се жалило на ослобађајућу пресуду и затражило да Апелационо веће наложи делимично понављање суђења по шест од 37 тачака оптужнице, које су се односиле на злочине над притвореницима у јабланичком логору.

Ostavi poruku