Ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde biti pružena podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije, rekao ministar Jeremić. Srbija spremna sa sve, ali čvrsta pri stavu o Kosovu, izjavio Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde, koliko god ono bilo izbalansirano, biti pružena međunarodno-pravna podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije.

„Moramo, ipak, biti spremni na sve, ali je sigurno da Srbija neće promeniti svoj stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti, kao i neophodnosti pronalaženja kompromisa“, istakao je šef srpske diplomatije.

„Naša borba za takvo rešenje će verovatno biti duga i teška, ali od nje nećemo odustati“, poručio je Jeremić u intervjuu Tanjugu uoči odlaska u Hag, gde će sutra Međunarodni sud pravde saopštiti mišljenje o legalnosti secesije Kosova.

Jeremić je, u susret objavljivanju savetodavnog mišljenja, izrazio uverenje da će ono otvoriti put Srbiji da ispravnost svoje politike potvrdi na jesen u Generalnoj skupštini UN.

„Jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja je kroz pregovore, i nadam se da će taj stav sa nama podeliti i većina onih zemalja koje budu učestovale u debati u Njujorku“, rekao je Jeremić.

Aktivno angažovanje za rezoluciju Srbije

Šef srpske diplomatije je istakao da u ovom trenutku većina država članica UN podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ali da Beograd neće imati lak zadatak da izdejstvuje usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN jer će mnoge zemlje biti pod pritiskom da pre toga priznaju Kosovo.

„Uložićemo sve napore da novih priznanja bude što manje, i da na jesen ove godine bude usvojena rezolucija Srbije. To će biti jako težak, ali ne i nemoguć zadatak. Najvažnije je da očuvamo staloženost i nastavimo sa neumornim i dobro osmišljenom diplomatskim angažovanjem“, istakao je Jeremić.

Prema rečima Jeremića to angažovanje je u toku, pa će već sutra na Samitu Afričke unije u Ugandi visoka delegacija iz Beograda, predvođena potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem, zastupati stanovište Srbije.

Bez konfrontacija sa drugim zemljama

Upitan da li će rezolucija sa kojom će Srbija izaći pred Generalnu skupštinu UN rezultirati konfrontacijom sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova, među kojima su SAD i najuticajnije članice EU, Jeremić je istakao da Srbija ne želi konfrontaciju sa bilo kim, pa ni onima koji su se opredelili da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„I do sada smo činili sve da, i pored političkih razlika koje sa tim državama imamo po ovom pitanju, ne dođe do bilo kakvih tenzija. Nastavićemo da se tako ponašamo i u budućnosti“, istakao je Jeremić.

Kometarišući spekulacije da bi diplomatska inicijativa Srbije povodom Kosova mogla da blokira njen put ka EU, Jeremić je ocenio da u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan postoje prepreke koje su daleko ozbiljnije prirode, a koje nemaju veze sa našom zemljom.

„Postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Zapadni Balkan, nego što je neslaganje između Srbije i jednog broja članica Unije po pitanju statusa Kosmeta. Nema nikakve sumnje da one ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi odustali od naše principijelne politike“, objasnio je Jeremić.

Neobavezujuća odluka, ali „politički teška“

Upitan da li će rezolucija Srbije, ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, biti obavezujuća za Prištinu i države koje su priznale nezavisnost Kosova, Jeremić je ocenio da smo svedoci vremena u kojem ništa u međunarodnim odnosima nije obavezujuće, ali da je činjenica da odluke Generalne skupštine UN imaju nezanemarujuću političku težinu.

Kometarišući spekulacije medija da bi Srbija u predstojećem periodu mogla pristati i na neku vrste podele Kosova, Jeremić je istakao da su sve naše snage u ovom trenutku usmerene na to da se izdejstvuje novi početak u pregovaračkom procesu, i da je, stoga, svako spekulisanje na temu šta bi mogao biti konačan ishod kontraproduktivno za napore Beograda.

Na pitanje da li se pribojava eskalacije nasilja na Kosovu i da li Beograd može da pruži garancije nealbanskom stanovništvu na Kosovu, Jeremić je poručio da Srbija sasvim sigurno neće tolerisati bilo kakve jednostrane i nasilne pokušaje promene realnosti na terenu.

„Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji Pokrajine i da naši građani ne nasedaju na bilo kakve provokacije“, naglasio je Jeremić.

Ostavi poruku