SHARE

Не треба очекивати да ће саветодавним мишљењем Међународног суда правде бити пружена подршка косовским Албанцима за њихов акт сецесије, рекао министар Јеремић. Србија спремна са све, али чврста при ставу о Косову, изјавио Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да не треба очекивати да ће саветодавним мишљењем Међународног суда правде, колико год оно било избалансирано, бити пружена међународно-правна подршка косовским Албанцима за њихов акт сецесије.

“Морамо, ипак, бити спремни на све, али је сигурно да Србија неће променити свој став о непризнавању једностраног проглашења независности, као и неопходности проналажења компромиса”, истакао је шеф српске дипломатије.

“Наша борба за такво решење ће вероватно бити дуга и тешка, али од ње нећемо одустати”, поручио је Јеремић у интервјуу Танјугу уочи одласка у Хаг, где ће сутра Међународни суд правде саопштити мишљење о легалности сецесије Косова.

Јеремић је, у сусрет објављивању саветодавног мишљења, изразио уверење да ће оно отворити пут Србији да исправност своје политике потврди на јесен у Генералној скупштини УН.

“Једини начин да се дође до компромисног решења је кроз преговоре, и надам се да ће тај став са нама поделити и већина оних земаља које буду учестовале у дебати у Њујорку”, рекао је Јеремић.

Активно ангажовање за резолуцију Србије

Шеф српске дипломатије је истакао да у овом тренутку већина држава чланица УН подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, али да Београд неће имати лак задатак да издејствује усвајање резолуције у Генералној скупштини УН јер ће многе земље бити под притиском да пре тога признају Косово.

“Уложићемо све напоре да нових признања буде што мање, и да на јесен ове године буде усвојена резолуција Србије. То ће бити јако тежак, али не и немогућ задатак. Најважније је да очувамо сталоженост и наставимо са неуморним и добро осмишљеном дипломатским ангажовањем”, истакао је Јеремић.

Према речима Јеремића то ангажовање је у току, па ће већ сутра на Самиту Афричке уније у Уганди висока делегација из Београда, предвођена потпредседником владе Божидаром Ђелићем, заступати становиште Србије.

Без конфронтација са другим земљама

Упитан да ли ће резолуција са којом ће Србија изаћи пред Генералну скупштину УН резултирати конфронтацијом са државама које су признале независност Косова, међу којима су САД и најутицајније чланице ЕУ, Јеремић је истакао да Србија не жели конфронтацију са било ким, па ни онима који су се определили да признају једнострано проглашену независност Косова.

“И до сада смо чинили све да, и поред политичких разлика које са тим државама имамо по овом питању, не дође до било каквих тензија. Наставићемо да се тако понашамо и у будућности”, истакао је Јеремић.

Кометаришући спекулације да би дипломатска иницијатива Србије поводом Косова могла да блокира њен пут ка ЕУ, Јеремић је оценио да у процесу проширења ЕУ на Западни Балкан постоје препреке које су далеко озбиљније природе, а које немају везе са нашом земљом.

“Постоје далеко озбиљније препреке на путу проширења ЕУ на Западни Балкан, него што је неслагање између Србије и једног броја чланица Уније по питању статуса Космета. Нема никакве сумње да оне не би биле уклоњене чак ни када бисмо ми одустали од наше принципијелне политике”, објаснио је Јеремић.

Необавезујућа одлука, али “политички тешка”

Упитан да ли ће резолуција Србије, уколико буде усвојена у Генералној скупштини УН, бити обавезујућа за Приштину и државе које су признале независност Косова, Јеремић је оценио да смо сведоци времена у којем ништа у међународним односима није обавезујуће, али да је чињеница да одлуке Генералне скупштине УН имају незанемарујућу политичку тежину.

Кометаришући спекулације медија да би Србија у предстојећем периоду могла пристати и на неку врсте поделе Косова, Јеремић је истакао да су све наше снаге у овом тренутку усмерене на то да се издејствује нови почетак у преговарачком процесу, и да је, стога, свако спекулисање на тему шта би могао бити коначан исход контрапродуктивно за напоре Београда.

На питање да ли се прибојава ескалације насиља на Косову и да ли Београд може да пружи гаранције неалбанском становништву на Косову, Јеремић је поручио да Србија сасвим сигурно неће толерисати било какве једностране и насилне покушаје промене реалности на терену.

“Од пресудне је важности да се очувају мир и стабилност на територији Покрајине и да наши грађани не наседају на било какве провокације”, нагласио је Јеремић.

SHARE

Оставите одговор