Portparol Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je danas Tanjugu da je suđenje bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i dvojici kooptuženih prvo suđenje u istoriji Tribunala koje se ponavlja.Prema rečima Jelačićeve, vrlo brzo će biti zakazan novi glavni pretres u tom procesu, odmah po formiranju sudskog  veća.

Prema statutu Tribunala, nije dat rok u kome mora da se zakaže novi glavni pretres, ali imajući u vidu okolnosti slučaja, to će biti u najskorije vreme, ukazala je Jelačićeva.

Ona je podsetila da sutra počinje letnja pauza u radu suda, zbog čega nije mogla da precizira kada će sudsko veće biti formirano.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je danas oslobađajuću presudu Haradinaju uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka.

Suđenje će biti delimično ponovljeno.

Suđenje će, po nekoliko tačaka optužnice, biti ponovljeno i bivšim pripadnicima OVK-a Idrizu Baljaju, koji je oslobođen krivice u prvostepenom postupku i Ljahu Brahimaju, kome je Žalbeno veće danas potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Haradinaj je juče uhapšen na Kosovu i do daljnjeg će se nalaziti u pritvorskoj jedinici Haškog suda.

Ostavi poruku