SHARE

Портпарол Хашког суда Нерма Јелачић изјавила је данас Тањугу да је суђење бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају и двојици кооптужених прво суђење у историји Трибунала које се понавља.Према речима Јелачићеве, врло брзо ће бити заказан нови главни претрес у том процесу, одмах по формирању судског  већа.

Према статуту Трибунала, није дат рок у коме мора да се закаже нови главни претрес, али имајући у виду околности случаја, то ће бити у најскорије време, указала је Јелачићева.

Она је подсетила да сутра почиње летња пауза у раду суда, због чега није могла да прецизира када ће судско веће бити формирано.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је данас ослобађајућу пресуду Харадинају уз образложење да је првобитни процес обележило застрашивање сведока.

Суђење ће бити делимично поновљено.

Суђење ће, по неколико тачака оптужнице, бити поновљено и бившим припадницима ОВК-а Идризу Баљају, који је ослобођен кривице у првостепеном поступку и Љаху Брахимају, коме је Жалбено веће данас потврдило првостепену пресуду од шест година затвора.

Харадинај је јуче ухапшен на Косову и до даљњег ће се налазити у притворској јединици Хашког суда.

SHARE

Оставите одговор