Насловна Босна и Херцеговина Фондација ИХХ укључена у трговину оружјем

Фондација ИХХ укључена у трговину оружјем

1

Ахмед Ресам /43/, који је учествовао у рату у БиХ и био шеф терористичке ћелије у Монтреалу која је 1999. године припремала напад на Међународни аеродром у Лос Aнђелесу, на суђењу је рекао да је турска Фондација за људска права и хуманитарну помоћ /ИХХ/ учествовала у припреми напада на тај аеродром и да је укључена у трговину оружјем.

„Глас Српске“ у данашњем броју преноси да, према подацима Обавјештајно-информативног центра о тероризму и свједочењу Ресама, ИХХ помаже терористичке ћелије у БиХ, Сирији, Ираку, Aвганистану и Чеченији. Наведено је да ИХХ пружа логистичку подршку углавном за транспорт оружја и финансирање.

„Од ИХХ-а смо добијали и помоћ у виду фалсификованих докумената за чланове терористичке ћелије којој сам припадао. ИХХ је учествовала и у трговини оружјем. Одиграли су важну улогу у припреми напада на аеродром у Лос Aнђелесу. Имали смо много телефонских контаката са ИХХ која је олакшала регрутовање и убацивање муџахедина у борбу“, рекао је Ресам.

На питање шефа француске антитерористичке јединице Жан-Луј Брижијеа у каквој је вези ИХХ била са терористичком ћелијом у Монтреалу, Ресам је одговорио да је та веза била блиска.

Ресам је заробљен на америчко-канадској граници у децембру 1999. године са великом количином експлозива и бомби. Доказано је да га је послала Aл каида да дигне у ваздух међународни аеродром у Лос Aнђелесу.

Њемачка је недавно забранила дјеловање ИХХ-а због веза са Хамасом, а Стејт департмент убрзано истражује повезаност те фондације са терористима.

ИХХ има сједиште у Сарајеву и канцеларије у Тузли, Челићу, Живиницама, Грачаници, Теочаку, Бановићима, Сребренику и Калесији.

1 КОМЕНТАР

Ostavi poruku

Exit mobile version