Ahmed Resam /43/, koji je učestvovao u ratu u BiH i bio šef terorističke ćelije u Montrealu koja je 1999. godine pripremala napad na Međunarodni aerodrom u Los Anđelesu, na suđenju je rekao da je turska Fondacija za ljudska prava i humanitarnu pomoć /IHH/ učestvovala u pripremi napada na taj aerodrom i da je uključena u trgovinu oružjem.

„Glas Srpske“ u današnjem broju prenosi da, prema podacima Obavještajno-informativnog centra o terorizmu i svjedočenju Resama, IHH pomaže terorističke ćelije u BiH, Siriji, Iraku, Avganistanu i Čečeniji. Navedeno je da IHH pruža logističku podršku uglavnom za transport oružja i finansiranje.

„Od IHH-a smo dobijali i pomoć u vidu falsifikovanih dokumenata za članove terorističke ćelije kojoj sam pripadao. IHH je učestvovala i u trgovini oružjem. Odigrali su važnu ulogu u pripremi napada na aerodrom u Los Anđelesu. Imali smo mnogo telefonskih kontakata sa IHH koja je olakšala regrutovanje i ubacivanje mudžahedina u borbu“, rekao je Resam.

Na pitanje šefa francuske antiterorističke jedinice Žan-Luj Brižijea u kakvoj je vezi IHH bila sa terorističkom ćelijom u Montrealu, Resam je odgovorio da je ta veza bila bliska.

Resam je zarobljen na američko-kanadskoj granici u decembru 1999. godine sa velikom količinom eksploziva i bombi. Dokazano je da ga je poslala Al kaida da digne u vazduh međunarodni aerodrom u Los Anđelesu.

Njemačka je nedavno zabranila djelovanje IHH-a zbog veza sa Hamasom, a Stejt department ubrzano istražuje povezanost te fondacije sa teroristima.

IHH ima sjedište u Sarajevu i kancelarije u Tuzli, Čeliću, Živinicama, Gračanici, Teočaku, Banovićima, Srebreniku i Kalesiji.

Ostavi poruku