Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić rekao je da je Brčko distrikt natjeran, nametnutim zakonom OHR-a, da u drugoj polovini ove godine kupuje 40 odsto skuplju struju od Elektroprivrede Federacije BiH, jer mu nije data mogućnost da izabere snabdjevača i da kupi jeftiniju struju koju je mogao dobiti od RS kao do sada.

„Jedini, isključivi krivac za ovu zbrku i ogromnu materijalnu štetu građanima i subjektima u Brčko distriktu zbog skupe struje jeste OHR i tu nema nikakve dileme“, rekao je Radojičić sinoć u izjavi Srni.

On je naveo da nije informisan o saopštenju u OHR-a u kome se SNSD-a proziva kao „krivac što snabdijevanje Brčkog električnom energijom nije stavljeno u zakonski okvir“, ali je pojasnio da u ovom slučaju nije riječ o političkoj partiji, već o institucijama Vlade RS.

„Vlada RS i institucije RS izrazile su spremnost da se Brčko distrikt snabdijeva strujom čitave godine, pouzdano, po cijenama koje važe u RS. Elektroprivreda RS, čiji je većinski vlasnik Srpska, ponudila je novi ugovor ili produženje ugovora za narednih šest mjeseci po istim cijenama koji Brčko nije prihvatilo“, rekao je Radojičić.

On je istakao da je RS bila spremna da donese svoj zakon kojim bi omogućila da Brčko nastavi u kontinuitetu da preuzima energiju, ali da je OHR nametanjem drugačijeg zakona napravio takav pravni „galimatijas“, iz koga štetu imaju samo građani i subjekti u Brčkom.

Radojičić je istakao da je OHR o ovom pitanju često mijenjao mišljenje, i da ne postoji nijedno racionalno objašnjenje, pogotovo ne ekonomsko ili komercijalno za ovo što je učinjeno, osim grube političke greške i totalne politizacije snabdijavanja distrikta strujom.

“ I u razgovorima koje smo više mjeseci imali, insistirali su na nekim stvarima koje bi nanosile čistu štetu.
Znači mi smo i onako isporučivali Brčko distriktu struju po cijenama za RS, a ne po izvoznim cijenama, a cijena koju je tražio OHR bila bi još niža i značila bi direktno nanošenje štete Elektroprivredi RS, što naravno nije prihvatljivo, uz još neke političke uslove i komplikacije“, rekao je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine RS je ponovio da Brčko do kraja godine mora kupovati struju iz FBiH, ukoliko OHR ne bi ukinuo sopstveni zakon i sopstvene naloge. i omogućio da Brčko kupi struju u RS.

Prema njegovim riječima, nakon toga od januara 2011. godine RS bi ponovo po, u ovom momentu, potpuno nepoznatoj cijeni, zbog ove totalne konfuzije, trebalo šest mjeseci da strujom snabdijeva Brčko distrikt.

„Znači, dok postojeće odluke OHR-a važe, Brčko će biti u ritmu šest mjeseci struja iz RS, šest iz FBiH, sa ogromnom razlikom u cijeni, koju sad navodno kompenziraju nekim subvencionisanjem iz budžeta, ali niko ne kaže kad i kako će to biti u buduće, i šta sa subjektima koji struju moraju kupovati, znači sami plaćaju a nemaju subvenciju od distrikta“, rekao je Radojičić.

Privredna komora distrikta Brčko u ozbiljnoj je zabludi ako smatra da bi povlačenjem naloga supervizora za Brčko Rafija Gregorijana o subvenciji troškova snabdijevanja električnom energijom u periodu od narednih šest mjeseci bila stvorena povoljnija situacija za privrednike – saopšteno je juče iz OHR-a.

U OHR-u smatraju da bi „potrošači u distriktu, uključujući i privrednike i socijalno ugrožene, morali da plate značajno veći iznos za električnu energiju i ako bi bio povučen nalog supervizora, koji je izdat da bi se ublažili efekti odbijanja SNSD-a da snabdijevanje Brčkog električnom energijom stavi u zakonski okvir“.

Upravni odbor Privredne komore Brčko distrikta zatražio je u subotu saopštenju od Gregorijana da povuče nalog kojim je nametnuto da distrikt od 1. jula do 31. decembra struju kupuje od „Elektroprivrede BiH“ po većoj cijeni, upozoravajući da je apsurdno potrošiti skoro dva miliona KM za ekonomski nepovoljniju ponudu, iako postoji mogućnost da se struja kupuje po mnogo nižoj cijeni.

Ostavi poruku