Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић рекао је да је Брчко дистрикт натјеран, наметнутим законом ОХР-а, да у другој половини ове године купује 40 одсто скупљу струју од Електропривреде Федерације БиХ, јер му није дата могућност да изабере снабдјевача и да купи јефтинију струју коју је могао добити од РС као до сада.

„Једини, искључиви кривац за ову збрку и огромну материјалну штету грађанима и субјектима у Брчко дистрикту због скупе струје јесте ОХР и ту нема никакве дилеме“, рекао је Радојичић синоћ у изјави Срни.

Он је навео да није информисан о саопштењу у ОХР-а у коме се СНСД-а прозива као „кривац што снабдијевање Брчког електричном енергијом није стављено у законски оквир“, али је појаснио да у овом случају није ријеч о политичкој партији, већ о институцијама Владе РС.

„Влада РС и институције РС изразиле су спремност да се Брчко дистрикт снабдијева струјом читаве године, поуздано, по цијенама које важе у РС. Електропривреда РС, чији је већински власник Српска, понудила је нови уговор или продужење уговора за наредних шест мјесеци по истим цијенама који Брчко није прихватило“, рекао је Радојичић.

Он је истакао да је РС била спремна да донесе свој закон којим би омогућила да Брчко настави у континуитету да преузима енергију, али да је ОХР наметањем другачијег закона направио такав правни „галиматијас“, из кога штету имају само грађани и субјекти у Брчком.

Радојичић је истакао да је ОХР о овом питању често мијењао мишљење, и да не постоји ниједно рационално објашњење, поготово не економско или комерцијално за ово што је учињено, осим грубе политичке грешке и тоталне политизације снабдијавања дистрикта струјом.

“ И у разговорима које смо више мјесеци имали, инсистирали су на неким стварима које би наносиле чисту штету.
Значи ми смо и онако испоручивали Брчко дистрикту струју по цијенама за РС, а не по извозним цијенама, а цијена коју је тражио ОХР била би још нижа и значила би директно наношење штете Електропривреди РС, што наравно није прихватљиво, уз још неке политичке услове и компликације“, рекао је Радојичић.

Предсједник Народне скупштине РС је поновио да Брчко до краја године мора куповати струју из ФБиХ, уколико ОХР не би укинуо сопствени закон и сопствене налоге. и омогућио да Брчко купи струју у РС.

Према његовим ријечима, након тога од јануара 2011. године РС би поново по, у овом моменту, потпуно непознатој цијени, због ове тоталне конфузије, требало шест мјесеци да струјом снабдијева Брчко дистрикт.

„Значи, док постојеће одлуке ОХР-а важе, Брчко ће бити у ритму шест мјесеци струја из РС, шест из ФБиХ, са огромном разликом у цијени, коју сад наводно компензирају неким субвенционисањем из буџета, али нико не каже кад и како ће то бити у будуће, и шта са субјектима који струју морају куповати, значи сами плаћају а немају субвенцију од дистрикта“, рекао је Радојичић.

Привредна комора дистрикта Брчко у озбиљној је заблуди ако сматра да би повлачењем налога супервизора за Брчко Рафија Грегоријана о субвенцији трошкова снабдијевања електричном енергијом у периоду од наредних шест мјесеци била створена повољнија ситуација за привреднике – саопштено је јуче из ОХР-а.

У ОХР-у сматрају да би „потрошачи у дистрикту, укључујући и привреднике и социјално угрожене, морали да плате значајно већи износ за електричну енергију и ако би био повучен налог супервизора, који је издат да би се ублажили ефекти одбијања СНСД-а да снабдијевање Брчког електричном енергијом стави у законски оквир“.

Управни одбор Привредне коморе Брчко дистрикта затражио је у суботу саопштењу од Грегоријана да повуче налог којим је наметнуто да дистрикт од 1. јула до 31. децембра струју купује од „Електропривреде БиХ“ по већој цијени, упозоравајући да је апсурдно потрошити скоро два милиона КМ за економски неповољнију понуду, иако постоји могућност да се струја купује по много нижој цијени.

Ostavi poruku