Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu, u skladu sa Izbornim zakonom, obavila javno izvlačenje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za oktobarske opšte izbore.Žrijebanjem, koje je održano u prisustvu predstavnika ovjerenih političkih subjekata, medija i članova CIK-a BiH, bila su obuhvaćena 63 politička subjekta, odnosno 39 političkih stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

„One političke stranke koje se na izborima pojavljuju samo u okviru koalicije nisu obuhvaćene izvlačenjem, kao ni Stranka dijaspore, koja je bila ovjerena, ali nije dostavila kandidatsku listu“, izjavila je portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

Ona je pojasnila da danas utvrđeni redoslijed važi za sve izborne nivoe i sve glasačke listiće, u zavisnosti od toga na kojem se mjestu nalazi izvučeni politički subjekat.

Pirićeva je naglasila da do sada nema odstupanja od utvrđenog redoslijeda i rokova u provođenju izbornih aktivnosti.

„Do 30. jula CIK ima obavezu da završi posao ovjere kandidata i kandidatskih lista, pri čemu je prva provjera završena, a političkim strankama koje na listama imaju nedostatak do subote je ostavljen rok da ih otklone“, dodala je Pirićeva.

Ona je podsjetila da izborna kampanja zvanično počinje 3. septembra, od kada će CIK BiH imati mandat da nadgleda kampanju, a sve do tada komisija može samo da prati da li je ispoštovana norma zabranjenog plaćenog političkog oglašavanja od dana oglašavanja izbora.

Prva na glasačkom listiću za ovogodišnje opšte izbore biće Građanska demokratska stranka /GDS/ BiH, Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH je na drugom mjestu, dok je na četvrtom mjestu koalicija „Zajedno za Srpsku“.

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNDS/ – Milorad Dodik je na petoj poziciji, Srpska radikalna stranka /SRS/ „Dr Vojislav Šešelj“ na sedmoj, a koalicija SNSD – Demokratski narodni savez /DNS/ – Socijalistička partija /SP/ na desetom mjestu.

Koalicija SNSD – SP na žrijebanju je izvučena kao jedanaesta, Savez za bolju budućnost BiH /SBB BiH/ Fahrudin Radončić je na dvanaestom mjestu, dok je Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH na šesnaestom mjestu.

Srpska demokratska stranka /SDS/ će biti na 26. poziciji na glasačkom listiću, HDZ 1990 izvučen je kao 27., Partija demokratskog progresa /PDP/ 28. dok je Stranci za BiH pripalo 40. mjesto na glasačkom listiću.

Narodnoj stranci „Radom za boljitak“ pripalo je 45. mjesto, Savezu za demokratsku Srpsku /SzDS/ 46. pozicija, Socijalističkoj partiji /SP/ 47., a Demokratskoj partiji – Dragan Čavić 48. mjesto. Kao 50. izvučena je Srpska radikalna stranka Republike Srpske, 53. je Stranka demokratske aktivnosti – A-SDA, a na 54. mjestu slijedi SDA.

Izborni listić zaključiće na 60. mjestu Naša stranka – Nova socijalistička partija Zdravko Krsmanović, Narodna demokratska stranka na 61. mjestu, dok je na posljednjoj – 63. poziciji nezavisni kandidat Ferdo Galić.

Danas utvrđeni redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću dostupan je na internet stranici CIK-a BiH.

Ostavi poruku