SHARE

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је у Сарајеву, у складу са Изборним законом, обавила јавно извлачење за утврђивање редослиједа политичких субјеката на гласачком листићу за октобарске опште изборе.Жријебањем, које је одржано у присуству представника овјерених политичких субјеката, медија и чланова ЦИК-а БиХ, била су обухваћена 63 политичка субјекта, односно 39 политичких странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата.

“Оне политичке странке које се на изборима појављују само у оквиру коалиције нису обухваћене извлачењем, као ни Странка дијаспоре, која је била овјерена, али није доставила кандидатску листу”, изјавила је портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић.

Она је појаснила да данас утврђени редослијед важи за све изборне нивое и све гласачке листиће, у зависности од тога на којем се мјесту налази извучени политички субјекат.

Пирићева је нагласила да до сада нема одступања од утврђеног редослиједа и рокова у провођењу изборних активности.

“До 30. јула ЦИК има обавезу да заврши посао овјере кандидата и кандидатских листа, при чему је прва провјера завршена, а политичким странкама које на листама имају недостатак до суботе је остављен рок да их отклоне”, додала је Пирићева.

Она је подсјетила да изборна кампања званично почиње 3. септембра, од када ће ЦИК БиХ имати мандат да надгледа кампању, а све до тада комисија може само да прати да ли је испоштована норма забрањеног плаћеног политичког оглашавања од дана оглашавања избора.

Прва на гласачком листићу за овогодишње опште изборе биће Грађанска демократска странка /ГДС/ БиХ, Хрватска демократска заједница /ХДЗ/ БиХ је на другом мјесту, док је на четвртом мјесту коалиција “Заједно за Српску”.

Савез независних социјалдемократа /СНДС/ – Милорад Додик је на петој позицији, Српска радикална странка /СРС/ “Др Војислав Шешељ” на седмој, а коалиција СНСД – Демократски народни савез /ДНС/ – Социјалистичка партија /СП/ на десетом мјесту.

Коалиција СНСД – СП на жријебању је извучена као једанаеста, Савез за бољу будућност БиХ /СББ БиХ/ Фахрудин Радончић је на дванаестом мјесту, док је Социјалдемократска партија /СДП/ БиХ на шеснаестом мјесту.

Српска демократска странка /СДС/ ће бити на 26. позицији на гласачком листићу, ХДЗ 1990 извучен је као 27., Партија демократског прогреса /ПДП/ 28. док је Странци за БиХ припало 40. мјесто на гласачком листићу.

Народној странци “Радом за бољитак” припало је 45. мјесто, Савезу за демократску Српску /СзДС/ 46. позиција, Социјалистичкој партији /СП/ 47., а Демократској партији – Драган Чавић 48. мјесто. Као 50. извучена је Српска радикална странка Републике Српске, 53. је Странка демократске активности – А-СДА, а на 54. мјесту слиједи СДА.

Изборни листић закључиће на 60. мјесту Наша странка – Нова социјалистичка партија Здравко Крсмановић, Народна демократска странка на 61. мјесту, док је на посљедњој – 63. позицији независни кандидат Фердо Галић.

Данас утврђени редослијед политичких субјеката на гласачком листићу доступан је на интернет страници ЦИК-а БиХ.

SHARE

Оставите одговор