У Кабулу је, уз опсежне мјере безбједности, данас почела Међунардона конференција о Авганистану на којој ће учествовати званичници из више од 60 држава. Састанком, који се одржава у великој сали у Министарству иностраних послова у Кабулу, предсједаваће домаћин авганистански предсједник Хамид Карзаи и генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Авганистански војници и припадници НАТО снага ангажовани су на обезбјеђивању и пружању сигурности како би спријечили напад талибана за вријеме одржавања конференције која је означена као највећи међународни састанак икад организован у авганистанској пријестоници.

Међутим, током ноћи неколико километара од мјеста гдје се одржава конференција пале су ракете али није било жртава, саопштило је авганистанско Министарство унутрашњих послова.

Циљ конференције земље домаћина је да свјетским лидерима покаже да је у стању да преузме контролу над својом безбједношћу и развојем.

Авганистански званичници кажу да ће влада у Кабулу увјерити међународне донаторе да је ријешена да унаприједи управу, економски и социјални развој и владавину закона, док уједно тражи већу контролу над милијардама долара међународне помоћи која се улива у земљу.

Очекује се да ће авганистански предсједник Хамид Карзаи, који је домаћин самита, изнијети временски оквир у коме ће авганистанска војска и полиција преузети одговорност за безбједност у земљи.

Према припремном документу од 17. јула наводи се да међународна заједница планира да надлежност за безбједност у земљи пренесе на авганистанске снаге до краја 2014. године.

Међутим, у документу се не прецизира да ли је планирано да до 2014. године буде извршено повлачење страних војника.

Aмерички предсједник Барак Обама одредио је јули 2011. године за почетак повлачења америчких трупа из ове земље док је британски премијер Дејвид Камерун изразио наду да ће повлачење британских трупа бити обављено прије наредних избора у Британији 2015. године.

Ostavi poruku