U Kabulu je, uz opsežne mjere bezbjednosti, danas počela Međunardona konferencija o Avganistanu na kojoj će učestvovati zvaničnici iz više od 60 država. Sastankom, koji se održava u velikoj sali u Ministarstvu inostranih poslova u Kabulu, predsjedavaće domaćin avganistanski predsjednik Hamid Karzai i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Avganistanski vojnici i pripadnici NATO snaga angažovani su na obezbjeđivanju i pružanju sigurnosti kako bi spriječili napad talibana za vrijeme održavanja konferencije koja je označena kao najveći međunarodni sastanak ikad organizovan u avganistanskoj prijestonici.

Međutim, tokom noći nekoliko kilometara od mjesta gdje se održava konferencija pale su rakete ali nije bilo žrtava, saopštilo je avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Cilj konferencije zemlje domaćina je da svjetskim liderima pokaže da je u stanju da preuzme kontrolu nad svojom bezbjednošću i razvojem.

Avganistanski zvaničnici kažu da će vlada u Kabulu uvjeriti međunarodne donatore da je riješena da unaprijedi upravu, ekonomski i socijalni razvoj i vladavinu zakona, dok ujedno traži veću kontrolu nad milijardama dolara međunarodne pomoći koja se uliva u zemlju.

Očekuje se da će avganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je domaćin samita, iznijeti vremenski okvir u kome će avganistanska vojska i policija preuzeti odgovornost za bezbjednost u zemlji.

Prema pripremnom dokumentu od 17. jula navodi se da međunarodna zajednica planira da nadležnost za bezbjednost u zemlji prenese na avganistanske snage do kraja 2014. godine.

Međutim, u dokumentu se ne precizira da li je planirano da do 2014. godine bude izvršeno povlačenje stranih vojnika.

Američki predsjednik Barak Obama odredio je juli 2011. godine za početak povlačenja američkih trupa iz ove zemlje dok je britanski premijer Dejvid Kamerun izrazio nadu da će povlačenje britanskih trupa biti obavljeno prije narednih izbora u Britaniji 2015. godine.

Ostavi poruku