SHARE

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да Република Српска /РС/ има уставно утемељење и да то за њега није предмет расправе јер, како је навео, није добро порицати уставност.

“Ја сам био у БиХ, многи су сумњали у остваривост и резултате те посјете, а посјетио сам и Републику Српску и срео се са /премијером Милорадом/ Додиком, дочекан срдачно и премијер је не само обећао, него и направио неке ствари за које многи нису вјеровали да ће се догодити, и тако послао добру поруку да је отворен за сарадњу”, рекао је он.

Јосиповић је додао да је премијер Српске обећао и да ће Хрвати који су из БиХ или РС, а живе у Хрватској тренутно, имати право гласа, те могућност да се што више њих региструје, што је и учинио.

Предсједник Хрватске питање повратка избјеглица и ситуацију у којој за неке људе рат још није завршен анализира кроз проблем економских фактора у овом тренутку.

“Ја сам недавно био са повратницима и видио сам резултате, нису они увијек такви какви смо хтјели, али разговори имају нови замах и надам се да ће темпо повратка бити повећан”, рекао је Јосиповић за Радио-телевизију Србије.

На питање има ли Хрватска снаге да обезбиједи одржив повратак, Јосиповић је рекао да је најбоље питати људе да ли то заиста желе, те истакао да су врата свима отворена.

“Ја сам видио да има људи повратника који су се сјајно снашли, али и оних са страшним проблемима, који имају и бирократске препреке. Желим рећи да су данас разлози повратка битно другачији него раније, данас су економски проблеми доминантни, врата јесу свима отворена, али ови проблеми су велики и морамо бити реални”, рекао је он.

Говорећи о сутиацији у БиХ, Јосиповић је истакао да судбина БиХ лежи у рукама три конститутивна народа и да је сада кључни тренутак када политичари морају да одлуче да ли желе функционалну државу једнаких права народа или ће, како је навео, наставити ометање које не даје добар резултат.

“Мислим да таква свијест сада сазријева, да је вријеме за одлуке и бољитак”, рекао је Јосиповић и додао да његов став из предизборне кампање да је потребно преиспитати позицију Хрвата у БиХ никада није значио успостављање трећег ентитета, него помагање хрватском народу, а што је и уставна обавеза, јер је у БиХ тај народ конститутиван.

Говорећи о питању Косова, Јосиповић је истакао да та расправа у првом реду јесте ствар Косова и Србије, али да ће његова земља то пажљиво пратити.

“Наша одређена суздржаност само показује да смо свјесни осјетљивости тог питања”, рекао је Јосиповић.

Говорећи о предстојећој годишњици “Олује”, која се у Хрватској слави као “велика побједа”, Јосиповић је рекао да је могућ договор о историјским околностима и да је “тачно да је за Хрватску тај датум симбол побједе и независности”, али да жали за сваким изгубљеним животом током те акције.

SHARE

Оставите одговор