SHARE

Јубиларни 50. сабор трубача у Гучи, који ће бити одржан од 13. до 22. августа, врло лако би могао да буде и последњи уколико суд одлучи да организатори исплате потраживања домаћој агенцији за заштиту ауторских права.

Наиме, судски спор, који организатор Центар за културу, спорт и туризам општине Лучани „Драгачево“ из Гуче води са СОКОЈ-ем због дуга од 3,4 милиона динара, имаће рочиште у септембру и, како нам је рекао Адам Тадић, директор Центра, та пресуда би могла да означи крај једног од најпознатијих српских брендова.
– Уколико суд пресуди у корист СОКОЈ-а, који нам само за 2009. годину тражи три милиона и 400.000 динара, следеће године нећемо постојати јер ће нам блокирати рачун! Угасиће се фестивал који траје 50 година јер они не бирају средства само да наплате оно што сматрају да им дугујемо – каже за „Ало!“ Тадић и додаје:
– Центар организује такмичење оркестара који, према правилнику, морају у свом наступу да изведу неко од народних кола. С тим у вези види се да је сабор у Гучи фестивал који негује традицију народног стваралаштва. СОКОЈ сматра да је он изразито комерцијалан, јер уз главни програм који се одвија на стадиону, рачунају и на приход околних шатри са којима ми немамо никакве везе. Ми организујемо фестивал и ништа више од тога. Улазнице смо пробали да наплаћујемо само једне године и већ следеће одустали од тога, значи улаз је бесплатан, наплаћује се само паркинг, јер за то, као и за камп насеља, изнајмљујемо приватне парцеле ливаде, а њиховим власницима морамо да надоместимо адекватну зараду. Само за исхрану око 2.000 учесника у програму и 1.000 људи који раде на пословима организације издвајамо 10 милиона динара, плаћамо смештај страним оркестрима по околним општинама. Трубачки оркестри се већ десетак година уназад одричу прихода од својих ауторских права, а СОКОЈ нам тражи 50 одсто од укупних прихода – прича наш саговорник и објашњава да су од 2004. године, откако је постављен на место директора, захтеви постали ненормално високи, јер организација за заштиту права аутора рачуна да треба да плаћају на основу њихове процене броја људи који током фестивала посете Гучу!

– Сваке године би нам тако, вођени том бројком, „одрапили“ од четири до пет милиона динара, 2005. године су проценили да треба да платимо шест милиона, јер су мислили да је посета бројала милион људи. Жалили смо се, суд је пресудио да дугујемо 400.000, онда су се они жалили, одлука је поништена и сада од нас потражују два милиона. Невероватно! На стадион где наступају оркестри не може да стане више од 30.000 и да буде дупке пун. Какве везе ми имамо с тим што евентуално толико људи посети Гучу и околину током трајања сабора? Не знам шта да кажем већ да су банда која жели да уништи манифестацију која негује народно стваралаштво већ 50 година! Група грађана која пљачка, права мафија… Покушао сам више пута са њима да се договорим, звао, слао писма, али ништа, једноставно одбијају, јер мора да буде по њиховом. Питање је само шта раде с тим парама, јер нисам чуо од учесника сабора да су икада добили неки динар – закључује Тадић.
У СОКОЈ-у су нам саопштили да су на колективном годишњем одмору, па ћемо за њихов коментар морати да сачекамо август месец.

SHARE

Оставите одговор