Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo rekao je da MUP neće javno saopštavati da li će i na koji način biti uključen u praćenje godišnjeg okupljanja vehabija na Vlašiću 27. jula, ali da niko ne treba da sumnja da će dati najbolji mogući odgovor na održavanju bezbjednog ambijenta kakav je i sada.

Čađo je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je MUP RS često bio kritikovan što je kao prioritete odredio i borbu protiv terorizma, najavivši da će to i ubuduće biti tema na kolegijumima.

„Zbog trenutne atmosfere i pitanja koja se danas postavljaju u vezi sa terorizmom i u toj oblasti MUP ulaže ozbiljne napore i na jednom od narednih kolegijuma ponovo ćemo veoma ozbiljno razmotriti ovo pitanje, da vidimo šta javnost od nas očekuje i šta sa aspekta profesionalne odgovornosti moramo da učinimo da bismo spriječili moguća izvršenja terorističkih i sličnih akata i ralizacije teorističkih prijetnji“, rekao je Čađo.

On je poručio građanima u RS da mogu da se osjećaju bezbjedno, ali i apelovao na svakog pojedinca da pruži podršku pripadnicima MUP-a.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić rekao je da MUP RS, u skladu sa procedurama koje se koriste u sprečavanju određenih pojavnih oblika kriminaliteta i militantnih grupa, koje bi mogle ugroziti javni red i mir, prikupljene informacije obrađuje i nastoji blagovremeno preduzeti mjere da se nešto neželjeno ne bi desilo.

On je rekao da bi policija RS mogla da konstatuje da je u potpunosti zadovoljna trenutnim bezbjednosnim stanjem i rezultatima, da nije bilo terorističkog akta u Bugojnu.

„Bez obzira na to što to nije naša zona odgovornosti, to je događaj koji negativno učicao na shvatanje stanja bezbjednosti u BiH. Mi smo ozbiljno nastojali da se odnosimo i prema toj problematici. Određeni krugovi i agencije su, nažalost, to zanemarivale i stavljale u drugi plan. Smatram da se u vezi sa nekim aktivnostima moglo i više preduzeti i pokazati energičnost i odlučnost u borbi protiv terorizma“, smatra Vasić.

On je istakao da je to jedna od stvari koja policiju RS sa razlogom brine, dodavši da je MUP sa svoje strane preduzeo i preduzimaće sve da zaštiti građane, njihovu i imovinu svih institucija u RS.

On je napomenuo da je poznato da je potencijalna opasnost od terorizma ovdje prisutna, ne računajući samo prisustvo tih grupa, već i velike količine oružja, eksplozivnih sredstava i puno obučenih ljudi da njime rukuju.

Ostavi poruku