Tužilaštvo BiH dobilo je izvještaj o uznemiravanju zaštićenog svjedoka, ali ne protiv savjetnika za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damira Arnauta, koji je i član tima odbrane Ejupa Ganića osumnjičenog za ratne zločine, potvrdila je Srni portparol Tužilaštva Selma Hećimović.

„Ukoliko se procijeni da na osnovu ove prijave Tužilaštvo treba da postupi u okviru svojih nadležnosti, ono će to i učiniti“, izjavila je Hećimovićeva.

Savjetnik za pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut, koji je i član tima odbrane osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića, jednom od zaštićenih svjedoka u procesu pred sudom u Londonu nudio je novac da promijeni svjedočenje – kaže izvor u timu koji zastupa Srbiju pred ovim sudom.

„Pritisak i pokušaj vrbovanja zaštićenog svjedoka Arnaut i članovi tima Ganićeve odbrane uradili su u BiH. Zbog toga je Tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS podnio prijavu Tužilaštvu BiH „, rekao je ovaj izvor za „Glas Srpske“.

Tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS podnio je prijavu Tužilaštvu BiH zbog vršenja pritiska na zaštićenog svjedoka.

Pred sudom u Londonu u srijedu, 14. jula završen je glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je osumnjičen za ratni zločin počinjen nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Odluka suda da li će Ganić biti izručen Srbiji trebalo bi da bude donesena 27. jula.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu vojnika JNA 1992. godine.

Ostavi poruku