Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је данас да је током неформалног разговора са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом добио уверавања да наставак интеграција Србије у Европску унију ни на који начин неће бити условљаван признањем једностране независности Косова и Метохије.„Ја данас нисам добио потврду да власт у Београду има проблем око Косова и Метохије на путу у европским интеграцијама“, рекао је Николић новинарима у Бриселу након састанка са Филеом, који је он окарактерисао као „наставак сарадње“ СНС са Европском комисијом.

Представници Европске комисије нису давали никакве изјаве у вези са данашњом посетом Николића Бриселу.

Он је новинарима пренео да очекује да изјава ЕУ после мишљења Медјународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова буде „балансирана“ и да и ће и власти у Београду и Албанце да наведе „да размисле о томе колико далеко могу да иду и шта да траже“.

„Изјава ЕУ ће бити базирана на одлуци Суда и одлука ће дати њене основне назнаке“, додао је он.

Николић сматра да би званични Београд после изношења мишљења МСП требало да започну директне разговоре са представницима привремених институција на Косову, али и да се обрате и Савету безбедности и Генералној скупштини УН.

Николић је новинарима рекао да “Србија не може без ЕУ да крене напред”, али да “власт у Београду то не схвата у довољној мери и да покушава да игра на обе карте” – да се у ЕУ представља као посвећена Европи, а у Србији као власт која неће дозволити било шта што би угрозило позицију земље.

Он је Филеу пренео своју оцену да је Србија подељена на власт и опозицију, али да је јединствена по питању европских интеграција, за шта одредјену заслугу, како је рекао, има и његова странка.

“Европска комисија сада зна да не постоји проблем у Србији, нити у градјанима Србије, него у неким представницима власти који су ту власт схватили као богом дану, као непромењиву и намењену искључиво њима”, рекао је он.

Према његовим речима, за “садашњи застој” у европским интеграцијама Србије “постоје објективни и субјективни разлози”.

“Постоје разлози у самој власти и то је створило можда више од половине проблема. Реформа правосудја, апсолутно господарење у медијима, застој у развоју демократије, лоше изведене приватизације, спрега са организованим криминалом, то је све оно што ова власт није могла и не верујем да може да реши како бисмо били у ЕУ”, рекао је он.

“Са друге стране, неке од држава чланица ЕУ се противе (наставку интеграција) док се не испуне сви захтеви, од којих је један апсолутна сарадња са Хашким трибуналом”, рекао је Николић, изразивши уверење “да би ова власт то спровела да је могла”.

Николић је, медјутим, рекао да и питање Косова представља одредјени проблем, иако је му је Филе, како је навео, децидно рекао да нема условљавања статусом Косова.

“Ја мислим да је ово питање код многих чланица ЕУ, посебно оних које су признале независност, један од фактора који условљавају тај застој у европским интеграцијама”, рекао је он.

Николић је најавио наставак контаката СНС са Европском комисијом и комесаром за проширење и у Београду.

Ostavi poruku