Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da je tokom neformalnog razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom dobio uveravanja da nastavak integracija Srbije u Evropsku uniju ni na koji način neće biti uslovljavan priznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije.„Ja danas nisam dobio potvrdu da vlast u Beogradu ima problem oko Kosova i Metohije na putu u evropskim integracijama“, rekao je Nikolić novinarima u Briselu nakon sastanka sa Fileom, koji je on okarakterisao kao „nastavak saradnje“ SNS sa Evropskom komisijom.

Predstavnici Evropske komisije nisu davali nikakve izjave u vezi sa današnjom posetom Nikolića Briselu.

On je novinarima preneo da očekuje da izjava EU posle mišljenja Medjunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bude „balansirana“ i da i će i vlasti u Beogradu i Albance da navede „da razmisle o tome koliko daleko mogu da idu i šta da traže“.

„Izjava EU će biti bazirana na odluci Suda i odluka će dati njene osnovne naznake“, dodao je on.

Nikolić smatra da bi zvanični Beograd posle iznošenja mišljenja MSP trebalo da započnu direktne razgovore sa predstavnicima privremenih institucija na Kosovu, ali i da se obrate i Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN.

Nikolić je novinarima rekao da “Srbija ne može bez EU da krene napred”, ali da “vlast u Beogradu to ne shvata u dovoljnoj meri i da pokušava da igra na obe karte” – da se u EU predstavlja kao posvećena Evropi, a u Srbiji kao vlast koja neće dozvoliti bilo šta što bi ugrozilo poziciju zemlje.

On je Fileu preneo svoju ocenu da je Srbija podeljena na vlast i opoziciju, ali da je jedinstvena po pitanju evropskih integracija, za šta odredjenu zaslugu, kako je rekao, ima i njegova stranka.

“Evropska komisija sada zna da ne postoji problem u Srbiji, niti u gradjanima Srbije, nego u nekim predstavnicima vlasti koji su tu vlast shvatili kao bogom danu, kao nepromenjivu i namenjenu isključivo njima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za “sadašnji zastoj” u evropskim integracijama Srbije “postoje objektivni i subjektivni razlozi”.

“Postoje razlozi u samoj vlasti i to je stvorilo možda više od polovine problema. Reforma pravosudja, apsolutno gospodarenje u medijima, zastoj u razvoju demokratije, loše izvedene privatizacije, sprega sa organizovanim kriminalom, to je sve ono što ova vlast nije mogla i ne verujem da može da reši kako bismo bili u EU”, rekao je on.

“Sa druge strane, neke od država članica EU se protive (nastavku integracija) dok se ne ispune svi zahtevi, od kojih je jedan apsolutna saradnja sa Haškim tribunalom”, rekao je Nikolić, izrazivši uverenje “da bi ova vlast to sprovela da je mogla”.

Nikolić je, medjutim, rekao da i pitanje Kosova predstavlja odredjeni problem, iako je mu je File, kako je naveo, decidno rekao da nema uslovljavanja statusom Kosova.

“Ja mislim da je ovo pitanje kod mnogih članica EU, posebno onih koje su priznale nezavisnost, jedan od faktora koji uslovljavaju taj zastoj u evropskim integracijama”, rekao je on.

Nikolić je najavio nastavak kontakata SNS sa Evropskom komisijom i komesarom za proširenje i u Beogradu.

Ostavi poruku