Naslovna Bosna i Hercegovina Niko nije pokrenuo istragu o djelovanju IHH-a

Niko nije pokrenuo istragu o djelovanju IHH-a

0

U BiH niko ne istražuje djelovanje Fondacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć iz Turske /IHH/, koja ima sjedište u Sarajevu i kancelarije u više gradova BiH, iako i američki Stejt department ubrzano istražuje povezanost te organizacije sa teroristima, piše „Glas Srpske“.

List saznaje da istragu o djelovanju IHH-a, čiji je rad nedavno zabranila i Njemačka zbog veza sa Hamasom, nisu pokrenuli ni Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ ni Tužilaštvo BiH.

U izvještaju Međunarodne mreže analitičara navedeno je da su direktori te organizacije u vrijeme proteklog rata bili Hakan Čelik, Hakan Bokoglu i Osman Atalaj, koji su bili u mudžahedinskim jedinicama. Atalaj je bio u konvoju koji je navodno prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, a koji su krajem maja presreli izraelski komandosi.

Na internet stranici IHH-a navedeno je da ta fondacija plaća imame u džamijama u Čajniču, Foči, Rogatici, Rudom, Višegradu i Žepi, da je rat u BiH trajao četiri godine i da je „u njemu ubijeno više od 300.000 ljudi“, te da fondacija trenutno realizuje programe pomoći u Sarajevu, Srebrenici, Goraždu, Ilijašu, Zenici i Visokom.

Dodaje se da je IHH osnovana 1995. godine „izbijanjem rata u BiH, a nastavljajući napore u ratu u Čečeniji“.

Američke i izraelske tajne službe CIA i Mosad označile su IHH kao saradnike Al kaide, a postoji i nekoliko dokumenata u kojima je potvrđena veza između turskog IHH-a i stranih muslimanskih boraca u BiH tokom rata.

Terorista i saradnik Al kaide Abdurahman Alamudi, koji je u SAD uhapšen 2003. godine i osuđen na 23 godine zatvora, bio je saradnik IHH. On je bio i potpredsjednik „Taibah internešenal ejd asosiješn“ /TIAA/, čiji je osnivač Abdulah bin Laden, nećak Osame bin Ladena, a koja je, takođe, imala kancelariju u Sarajevu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version