Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је данас да је у Београду веома добро примљен и изразио оптимизам у погледу развоја будућих односа.„Када је реч о председнику Србије Борису Тадићу, још једном морам да истакнем да су разговори протекли у атмосфери пуног разумевања, да смо начели много конкретних ствари, да наше владе врло добро сарадјују и да сам велики сам оптимиста у погледу развоја будућих односа, иако сви знамо да има озбиљних проблема које треба решити“, рекао је Јосиповић после разговора у Фонду за хуманитарно право.

Јоспиовић је истакао да је веома задовољан не само гостопримством представника власти, већ и невладиног сектора.

На питање новинара, после сусрета са представницима невладиног сектора, да ли ће председник Тадић посетити Вуковар, Јосиповић је рекао да у то не сумња, јер му је председник Србије и раније најављивао тај долазак.

„Није важно када ће се то догодити, али претпостављам да ће бити релативно скоро“, додао је хрватски председник, који борави у дводневној посети Србији.

Председница Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић сматра да је политичка клима сазрела за Тадићеву посету Вуковару, као и да та посета треба да се догоди измедју 18. и 20. новембра.

У том периоду 1991. године окончане су борбе у Вуковару.

„Политичка и социјална клима је релаксиранија, тако да могу почети веома важни процеси као што је меморијализација, одавање поште на институционалном нивоу и уз разумевање према жртвама“, рекла је Наташа Кандић.

Хрватски председник поменуо је неколико питања које две земље треба да разреше, као што је повратак културног блага и додао да је утврдјен датум предаје докумената   везаних „за логоре у Србији и за вуковарску болницу“.

Он је навео да је у Београду водио разговоре о привредној сарадњи, а да ће данас  разговарати и о јачању односа када је реч о борби против организованог криминала.   „Током посете склопљено је много конкретних договора које ће градјани и Хрватске и Србије осетити“, истакао је Јосиповић.

Упитан о статусу хрватске мањине у Србији, Јосиповић је рекао да је важно да су Хрвати нашли своје место у политичком животу, да имају представника у парламенту, али је навео да је та чињеница „мање резултат институционалног решења, а више добре воље Демократске странке и председника Тадића“.

„Био сам на прослави у Суботици и био сам изненадјен и бројем Хрвата који су се окупили, па и подршком коју су дали не само свом водјству него и председнику Тадићу“, рекао је хрватски председник.

Тадић и Јосиповић су јуче у Суботици учествовали на прослави 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Јосиповић је рекао и да Хрватска има пројекте стамбеног збрињавања избеглица који су из економских разлога били успорени и додао да сматра да ће тај процес сада бити убрзан.

Хрватски председник ће се данас састати са премијером Србије Мирком Цветковићем, а потом ће, заједно с председником Србије, разговарати с породицама избеглица, повратника у Хрватску, прошетати центром града и присустовати сусрету уметника Србије и Хрватске.

Ostavi poruku