Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da je u Beogradu veoma dobro primljen i izrazio optimizam u pogledu razvoja budućih odnosa.„Kada je reč o predsedniku Srbije Borisu Tadiću, još jednom moram da istaknem da su razgovori protekli u atmosferi punog razumevanja, da smo načeli mnogo konkretnih stvari, da naše vlade vrlo dobro saradjuju i da sam veliki sam optimista u pogledu razvoja budućih odnosa, iako svi znamo da ima ozbiljnih problema koje treba rešiti“, rekao je Josipović posle razgovora u Fondu za humanitarno pravo.

Jospiović je istakao da je veoma zadovoljan ne samo gostoprimstvom predstavnika vlasti, već i nevladinog sektora.

Na pitanje novinara, posle susreta sa predstavnicima nevladinog sektora, da li će predsednik Tadić posetiti Vukovar, Josipović je rekao da u to ne sumnja, jer mu je predsednik Srbije i ranije najavljivao taj dolazak.

„Nije važno kada će se to dogoditi, ali pretpostavljam da će biti relativno skoro“, dodao je hrvatski predsednik, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da je politička klima sazrela za Tadićevu posetu Vukovaru, kao i da ta poseta treba da se dogodi izmedju 18. i 20. novembra.

U tom periodu 1991. godine okončane su borbe u Vukovaru.

„Politička i socijalna klima je relaksiranija, tako da mogu početi veoma važni procesi kao što je memorijalizacija, odavanje pošte na institucionalnom nivou i uz razumevanje prema žrtvama“, rekla je Nataša Kandić.

Hrvatski predsednik pomenuo je nekoliko pitanja koje dve zemlje treba da razreše, kao što je povratak kulturnog blaga i dodao da je utvrdjen datum predaje dokumenata   vezanih „za logore u Srbiji i za vukovarsku bolnicu“.

On je naveo da je u Beogradu vodio razgovore o privrednoj saradnji, a da će danas  razgovarati i o jačanju odnosa kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala.   „Tokom posete sklopljeno je mnogo konkretnih dogovora koje će gradjani i Hrvatske i Srbije osetiti“, istakao je Josipović.

Upitan o statusu hrvatske manjine u Srbiji, Josipović je rekao da je važno da su Hrvati našli svoje mesto u političkom životu, da imaju predstavnika u parlamentu, ali je naveo da je ta činjenica „manje rezultat institucionalnog rešenja, a više dobre volje Demokratske stranke i predsednika Tadića“.

„Bio sam na proslavi u Subotici i bio sam iznenadjen i brojem Hrvata koji su se okupili, pa i podrškom koju su dali ne samo svom vodjstvu nego i predsedniku Tadiću“, rekao je hrvatski predsednik.

Tadić i Josipović su juče u Subotici učestvovali na proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Josipović je rekao i da Hrvatska ima projekte stambenog zbrinjavanja izbeglica koji su iz ekonomskih razloga bili usporeni i dodao da smatra da će taj proces sada biti ubrzan.

Hrvatski predsednik će se danas sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a potom će, zajedno s predsednikom Srbije, razgovarati s porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku, prošetati centrom grada i prisustovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske.

Ostavi poruku