Насловна Босна и Херцеговина Изјава Комшића о суверенитету Србије противуставна

Изјава Комшића о суверенитету Србије противуставна

1

Изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да подржава цјеловитост и суверенитет Хрватске и Србије без Косова противна је Уставу БиХ и општим правцима спољне политике БиХ, јер, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ доноси одлуку о признању неке државе, изјавио је Срни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

Радмановић каже да Комшић зна да Предсједништво БиХ, не само да није признало, него и неће признати Косово као засебну земљу, а, с друге стране, Комшићева изјава противна је Општим правцима спољне политике БиХ на основу којих ради Предсједништво БиХ и која говори о добросусједским односима.

„Тражити да једна земља призна територијални интегритет твоје земље, а њој истовремено то оспоравати потпуно је немогуће, непримјерено, а рекао бих и непристојно. Дакле БиХ, подсјећам Комшића и све у БиХ и окружењу, није признала Косово и неће признати, јер је за то потребан консензус сва три члана Предсједиштва БиХ, а мој глас никада неће бити за то“, истакао је Радмановић.

Радмановић је рекао да су на јучерашњем састанку предсједника Србије и Хрватске Бориса Тадића и Иве Јосиповића у Београду, изјаве у цјелини биле добронамјерне, ако се искључи да је хрватски предсједник наставио праксу свог претходника Стјепана Месића да не спомиње ентитете у БиХ, иако су они уставна категорија.

„БиХ се састоји од два ентитета, како каже Устав БиХ. Међутим, изјаве које долазе из БиХ, које у негативном контексту карактеришу овај сусрет предсједника су непримјерене. Ту, прије свега, мислим на Комшићеву изјаву“, рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да таква изјава хрватског члана Предсједништва БиХ, не само да представља нарушавање добросусједнских односа, него и погоршање што, како је рекао, Комшић у континуитету ради када је ријеч о Србији.

„Цијеним да је сасвим нормално да предсједници Србије и Хрватске говоре о БиХ најмање из два разлога: један је да су предсједници држава које су гаранти Дејтонског мировног споразума, а други је да су у БиХ конститутивни народи Срби и Хрвати који неспорно имају везе са Загребом и Београдом“, рекао Радмановић.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је, коментаришући јучерашњи сусрета Јосиповића и Тадића у Београду, да ће БиХ остати јединствена без обзира шта они мисле.

„Хвала им на лијепим жељама. И ја подржавам цјеловитост и суверенитет Хрватске и Србије без Косова“, рекао је Комшић, додајући да би предсједници сусједних држава требало да се баве својим земљама и проблемима којих имају и превише, а не БиХ.

1 КОМЕНТАР

Ostavi poruku

Exit mobile version