Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da podržava cjelovitost i suverenitet Hrvatske i Srbije bez Kosova protivna je Ustavu BiH i opštim pravcima spoljne politike BiH, jer, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH donosi odluku o priznanju neke države, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Radmanović kaže da Komšić zna da Predsjedništvo BiH, ne samo da nije priznalo, nego i neće priznati Kosovo kao zasebnu zemlju, a, s druge strane, Komšićeva izjava protivna je Opštim pravcima spoljne politike BiH na osnovu kojih radi Predsjedništvo BiH i koja govori o dobrosusjedskim odnosima.

„Tražiti da jedna zemlja prizna teritorijalni integritet tvoje zemlje, a njoj istovremeno to osporavati potpuno je nemoguće, neprimjereno, a rekao bih i nepristojno. Dakle BiH, podsjećam Komšića i sve u BiH i okruženju, nije priznala Kosovo i neće priznati, jer je za to potreban konsenzus sva tri člana Predsjedištva BiH, a moj glas nikada neće biti za to“, istakao je Radmanović.

Radmanović je rekao da su na jučerašnjem sastanku predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića u Beogradu, izjave u cjelini bile dobronamjerne, ako se isključi da je hrvatski predsjednik nastavio praksu svog prethodnika Stjepana Mesića da ne spominje entitete u BiH, iako su oni ustavna kategorija.

„BiH se sastoji od dva entiteta, kako kaže Ustav BiH. Međutim, izjave koje dolaze iz BiH, koje u negativnom kontekstu karakterišu ovaj susret predsjednika su neprimjerene. Tu, prije svega, mislim na Komšićevu izjavu“, rekao je Radmanović.

On je napomenuo da takva izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ne samo da predstavlja narušavanje dobrosusjednskih odnosa, nego i pogoršanje što, kako je rekao, Komšić u kontinuitetu radi kada je riječ o Srbiji.

„Cijenim da je sasvim normalno da predsjednici Srbije i Hrvatske govore o BiH najmanje iz dva razloga: jedan je da su predsjednici država koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a drugi je da su u BiH konstitutivni narodi Srbi i Hrvati koji nesporno imaju veze sa Zagrebom i Beogradom“, rekao Radmanović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je, komentarišući jučerašnji susreta Josipovića i Tadića u Beogradu, da će BiH ostati jedinstvena bez obzira šta oni misle.

„Hvala im na lijepim željama. I ja podržavam cjelovitost i suverenitet Hrvatske i Srbije bez Kosova“, rekao je Komšić, dodajući da bi predsjednici susjednih država trebalo da se bave svojim zemljama i problemima kojih imaju i previše, a ne BiH.

Ostavi poruku