Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да Влада Србије има спремне одговоре за сваку оцену Међународног суда правде (МСП) у Хагу поводом нелегалног проглашења независности јужне српске покрајине.Ивановић је у изјави Тањугу истакао да је прилично сигуран да ће МСП донети оцену у корист Србије, али да треба сачекати ипак коначну одлуку суда.

“Влада Србије има спремне одговоре за сваку опцију, с тим да су наша очекивања да ће одлука МСП бити у нашем интересу. Сходно томе иницираћемо изјашњавање Генералне скупштине Уједињених нација (УН). Сматрам да ће после тога, притисак међународне јавности бити толики да ће косовски Албанци схватити да морамо да седнемо за преговарачки сто”, казао је Ивановић.

Он је истакао да са косовским Албанцима неће бити разговора о техничким питањима пре решавања статуса или ако се током разговора о техничким питањима не буде решавао и статус Косова.

Српски и албански аналитичари с Косова подељеног су мишљења када је у питању значај одлуке овог суда.

Политички аналитичар с Косова Живојин Ракочевић сматра да ће МСП донети мишљење које ће обе стране тумачити као своју победу, што је како је рекао по први пут прилика, да Срби  после свих пораза и губитака осете да су нешто добили и што ће бити велики успех за све.

“Било би то на крају, после свих промашаја што се тиче одлука о Косову и Метохији решење које не би додатно подигло тензије и које би Међународној заједници омогућило да избегне конфликт са косовским Албанцима и излазну стратегију са Косова и Метохије”, казао је Ракочевић.

Он је додао да ће се дан после саопштавања одлуке почети да размишља о преговорима о статусу, демократизацији друштва Косова као и о преговорима о животу практичном и применљивом.

“Логично је да се дан након доношења одлуке након десет година тешког, гетоизираног и живота у недемократским условима за косовске Србе отвори могућност да та популација добије коначно сигурност у свом животу, послу, припадности, али и сигурност да ће опстати, а не нестати како то сада изгледа”, казао је Ракочевић.

Са друге стране, његов албански колега Неџмедин Спахију од одлуке МСП како је рекао – ни косовска Влада, ни јавност, а ни он лично не очекује ништа нарочито.

“Међународни суд правде у Хагу има индиректан утицај на даљи развој ситуације на Косову. Медији у Београду и српска Влада дали су већи значај том суду правде из политичких разлога и зарад сопствене јавности. У том смислу даље понашање Владе у Београду имаће утицаја како за Косово, тако и за регион, те ће на тај начин одлука МСП имати утицаја на даљи развој догадјаја на Косову”, оценио је Спахију.

После скоро седам месеци расправе Међународни суд правде у Хагу саопштиће да ли је једнострано проглашење независности Косова противно међународном праву или не.

Мишљење МСП о легалности независности Косова објавиће председник овог суда Хисаши Овада на јавној седници 22. јула.

Ostavi poruku