Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da Vlada Srbije ima spremne odgovore za svaku ocenu Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu povodom nelegalnog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.Ivanović je u izjavi Tanjugu istakao da je prilično siguran da će MSP doneti ocenu u korist Srbije, ali da treba sačekati ipak konačnu odluku suda.

“Vlada Srbije ima spremne odgovore za svaku opciju, s tim da su naša očekivanja da će odluka MSP biti u našem interesu. Shodno tome iniciraćemo izjašnjavanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Smatram da će posle toga, pritisak međunarodne javnosti biti toliki da će kosovski Albanci shvatiti da moramo da sednemo za pregovarački sto”, kazao je Ivanović.

On je istakao da sa kosovskim Albancima neće biti razgovora o tehničkim pitanjima pre rešavanja statusa ili ako se tokom razgovora o tehničkim pitanjima ne bude rešavao i status Kosova.

Srpski i albanski analitičari s Kosova podeljenog su mišljenja kada je u pitanju značaj odluke ovog suda.

Politički analitičar s Kosova Živojin Rakočević smatra da će MSP doneti mišljenje koje će obe strane tumačiti kao svoju pobedu, što je kako je rekao po prvi put prilika, da Srbi  posle svih poraza i gubitaka osete da su nešto dobili i što će biti veliki uspeh za sve.

“Bilo bi to na kraju, posle svih promašaja što se tiče odluka o Kosovu i Metohiji rešenje koje ne bi dodatno podiglo tenzije i koje bi Međunarodnoj zajednici omogućilo da izbegne konflikt sa kosovskim Albancima i izlaznu strategiju sa Kosova i Metohije”, kazao je Rakočević.

On je dodao da će se dan posle saopštavanja odluke početi da razmišlja o pregovorima o statusu, demokratizaciji društva Kosova kao i o pregovorima o životu praktičnom i primenljivom.

“Logično je da se dan nakon donošenja odluke nakon deset godina teškog, getoiziranog i života u nedemokratskim uslovima za kosovske Srbe otvori mogućnost da ta populacija dobije konačno sigurnost u svom životu, poslu, pripadnosti, ali i sigurnost da će opstati, a ne nestati kako to sada izgleda”, kazao je Rakočević.

Sa druge strane, njegov albanski kolega Nedžmedin Spahiju od odluke MSP kako je rekao – ni kosovska Vlada, ni javnost, a ni on lično ne očekuje ništa naročito.

“Međunarodni sud pravde u Hagu ima indirektan uticaj na dalji razvoj situacije na Kosovu. Mediji u Beogradu i srpska Vlada dali su veći značaj tom sudu pravde iz političkih razloga i zarad sopstvene javnosti. U tom smislu dalje ponašanje Vlade u Beogradu imaće uticaja kako za Kosovo, tako i za region, te će na taj način odluka MSP imati uticaja na dalji razvoj dogadjaja na Kosovu”, ocenio je Spahiju.

Posle skoro sedam meseci rasprave Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protivno međunarodnom pravu ili ne.

Mišljenje MSP o legalnosti nezavisnosti Kosova objaviće predsednik ovog suda Hisaši Ovada na javnoj sednici 22. jula.

Ostavi poruku