Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nastavlja danas prvu zvaničnu posjetu Srbiji susretima s premijerom i predsjednikom Srbije Mirkom Cvetkovićem i Borisom Tadićem, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Drugog dana dvodnevne posjete Srbiji, Josipovića će danas primiti premijer Cvetković u zgradi Vlade Srbije.

Tadić i Josipović razgovaraće u Beogradu, u zgradi predsjednika, sa porodicama izbjeglica, povratnika u Hrvatsku, poslije čega će dvojica predsjednika prošetati centrom grada.

Poslije šetnje, predsjednik Tadić i njegov gost prisustvovaće susretu umjetnika Srbije i Hrvatske u restoranu „Kalemegdanska terasa“.

Josipović će se, takodje, u prostorijama Fonda za humanitarno pravo u Beogradu sastati i sa predstavnicima nevladinih organizacija Srbije.

Tema ovog razgovora biće „Normalizacija odnosa i života – nove strategije i politike prema prošlosti i budućnosti postjugoslovenskih zemalja“.

Predsednici Srbije i Hrvatske potvrdili su poslije jučerašnjih razgovora u Beogradu da su dve države, nakon oscilacija i problematičnih odnosa u prošlosti, konačno našle pravi put za rješavanje otvorenih pitanja koji vodi najboljim susedskim odnosima i zajedničkom putu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je prvu zvaničnu posjetu svog hrvatskog kolege Beogradu ocjenio kao istorijsku.

Tokom posete Subotici, gde su prisustvovali proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tadić i Josipović juče su poručili da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona i garantovali očuvanje njihovog identiteta.

Ostavi poruku